Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Mehmed Jahić: Član Upravnog vijeća Centralne banke BiH - doktor ekonomskih nauka iz oblasti računovodstva i revizije

16.03.2009. 15:28 / Izvor: Centralna Banka BiH (CBBH)

Prof. dr Mehmed Jahić, rođen je 10. marta 1954. godine u mjestu Kale kod Konjica. Osnovnu školu i Srednju ekonomsku školu završio je u Konjicu, a Ekonomski fakultet u Mostaru i Sarajevu. Kao direktor Odjela finansija firme "UNIS- Alatnica" u Konjicu radio je 1977. i 1978. godine.

Od 1978. do 1997. godine bio je asistent i profesor računovodstva na Ekonomskom fakultetu u Mostaru.

Od 1997. godine radi kao generalni direktor Zavoda za računovodstvo i reviziju Federacije BiH i predsjednik je Komisije za izradu računovodstvenih i revizijskih standarda Federacije BiH. Na ekonomskim fakultetima u Sarajevu, Mostaru i Bihaću od 2000. godine radi kao redovni profesor za predmet "Računovodstvo" i šef je katedre za računovodstvo i reviziju Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Autor je i koautor većeg broja knjiga: "Računovodstveni aspekt vremenskih gubitaka u proizvodnim sistemima", "Računovodstvo banaka", "Računovodstveni standardi komentar i primjena", "Računovodstvo: Primjena kontnog plana", "Priručnik za konverziju", "Računovodstvo: Primjena kontnog plana" (dopunjeno izdanje), "Finansijsko računovodstvo", "Finansije i finansijsko pravo", "Knjigovodstvo" za IV razred Srednje ekonomske škole.

Objavio je i znatan broj radova iz oblasti računovodstva. Učesnik većeg broja simpozija, savjetovanja i seminara.

Doktor ekonomskih nauka na oblasti računovodstvo i revizija je od 1988. godine. Zvanje redovnog profesora stekao je 2001. godine. Danas je u radnom odnosu na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i član je Upravnog vijeća Centralne banke BiH.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti