Edis Dervišagić, načelnik Gradačca: Diploma profesora

18.02.2013. 12:02 / Izvor: eKapija.ba
Edis Dervišagić, načelnik Gradačca: Diploma profesora

Edis Dervišagić je rođen 22.04.1973. godine u Gradačcu. Kao ekspert Vijeća Evrope za didaktičko-metodičke pristupe izučavanja historije u nastavi, održao je seriju predavanja i radionica u okviru modularnog Seminara za pedagoške savjetnike i nastavnike/profesore u BiH.

Edis Dervišagić je rođen 22.04.1973. godine u Gradačcu. Osnovnu školu je završio u Srnicama Donjim 1988. godine. Od 1988. do 1992. godine pohađao je i završio srednju Elektrotehničku školu u Tuzli, smijer tehničar računarske tehnike i automatike. 

U vremenu od 1994. do 1999. godine pohađao je i uspješno okončao dodiplomski studij na Filozofskom fakultetu Tuzla, odsjek: Historija-geografija. Diplomski rad “Dubrovačko-bosanski odnosi u prvoj polovini XV stoljeća”, pod mentorstvom prof. dr. Envera Imamovića, odbranio je, 15.02.1999. godine.

U periodu od 1999. do 2011. godine radio je kao profesor historije-geografije u JU O.Š. "Ivan Goran Kovačić" u Gradačcu i stekao stručno zvanje profesor savjetnik. Postdiplomski studij iz historije Bosne i Hercegovine, pohađao je na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Uspješno je ispolagao sve planom predviđene nastavne predmete sa prosječnom ocjenom 9.57 i time stekao uvjet za prijavu teme i izradu magistarskog rada. Autor je više udžbenika iz historije za učenike osnovne škole i gimnazije te nekoliko priručnika za nastavnike i učesnik više međunarodnih stručnih seminara.

Kao ekspert Vijeća Evrope za didaktičko-metodičke pristupe izučavanja historije u nastavi, održao je seriju predavanja i radionica u okviru modularnog Seminara za pedagoške savjetnike i nastavnike/profesore u Bosni i Hercegovini. Pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, kao rezultat rada u okviru navedenog projekta, 2008. godine je štampan Priručnik za nastavnike povijesti u Bosni i Hercegovini u kojem je objavljen i njegov rad pod nazivom "Razvijanje učeničkih vještina i sposobnosti historijskog razmišljanja kroz sadržaje udžbenika historije/istorije/povijesti u Bosni i Hercegovini" (Developing skills and competencies in BiH).

Kao član multinacionalnog tima pedagoških savjetnika i profesora historije iz Bosne i Hercegovine, više puta je učestvovao na stručnim savjetovanjima koji su organizirani na Institutu za istraživanje udžbenika „Georg Eckert” u Braunschweigu, Njemačka. U mandatnom periodu 2008.-2012. bio je član Općinskog vijeća, a u razdoblju 2011.-2012. obavaljao je funkciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Gradačac. Član je Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Živi i radi u Gradačacu. Oženjen je i otac jednog djeteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti