Ko je Željka Cvijanović, prva žena u predsjedništvu BiH?

03.10.2022. 15:05 / Izvor: Akta.ba
Željka

Cvijanović je radila kao nastavnik i profesor engleskog jezika, te kao asistent u Misiji Evropske unije u BiH.

Prema jutros objavljenim nepotpunim i nezvaničnim rezultatima jučerašnjih Općih izbora u Bosni i Hercegovini, buduća članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine je Željka Cvijanović.

Željka Cvijanović je rođena 1967. godine u Tesliću. Živi u Banjoj Luci sa suprugom Aleksandrom, s kojim ima dva sina – Filipa i Stefana.

Cvijanović je profesorica engleskog jezika, a nakon studija je završila i specijalistički studij na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci.

Članica je Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), njegovog Izvršnog i Glavnog odbora, potpredsjednica Gradskog odbora Banja Luka i međunarodni sekretar stranke.

Cvijanović je radila kao nastavnik i profesor engleskog jezika, te kao asistent u Misiji Evropske unije u BiH.

Od 2006. do 2010. godine, kada je premijer RS-a bio Milorad Dodik, radila je kao njegova savjetnica za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama, a potom i kao šefica njegovog Kabineta. U tom periodu je i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i evropska pitanja, a 2010. je imenovana za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a.

Na toj poziciji je ostala do 2013. godine kada je postala premijerka RS-a.

Željka Cvijanović se na izborima 2014. borila za mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH, ali nije osvojila dovoljan broj glasova. Nakon izbora po drugi put je imenovana za premijerku RS. Od 2018. godine je predsjednica Republike Srpske.

U razgovoru za Mondo Željka Cvijanović je govorila o slobodnom vremenu, političkom angažmanu i stilistima.

"Puno radim. Čitav život sam puno radila. Nemam slobodne dane. Zadnji put sam cijeli godišnji odmor koristila 2007. godine. Radila sam dva posla 11 godina i u tom periodu podigla dvoje djece i završila postdiplomski studij sa prosječnom ocjenom 10. Da li ću platiti cijenu u ozbiljnijim godinama, u koje već ulazim, vjerovatno hoću. To je moj način života. Tako funkcionišemo svi u porodici. Radim i vikendom, a kada odem kući to nije situacija da zatvorim vrata za sobom, nego sam stalno na telefonu, rješavam, dogovoram, odgovaram...", kazala je Željka za Mondo.

Na pitanje da li je ikada zažalili zbog političkog angažmana, te što nije ostali u struci kazala je da nema za čim da žali.

"A mogla sam i da budem karijerni diplomata, s obzirom da sam na postdiplomskom studiju završila diplomatsko-konzularno pravo. Nemam za čim da žalim. Stvari se u životu poslože i uđete u ritam koji vas nosi. Ponosna sam i na svoj posao prosvjetnog radnika. Svaki dan ste mogli da mjerite rezultate. Takvo pravilo sam uvela i u Vladu. Hoću na kraju dana da znam šta je urađeno i šta sutra možemo da postignemo"

Da li čita komentare na društvenim mrežama o svojoj garderobi i imali li stilistu odgovorila je :

"Kakav stilista, nemam vremena da se savjetujem. Ne čitam komentare jer sam davno shvatila da se to vrti u okviru iste grupe ljudi. Zašto bih se time opterećivala, to mogu da potvrde i moji saradnici. Na pitanje o tome da li neko (ne)kritikuje kako ja izgledam, se možemo vratiti na priču o odnosu prema muškarcima i ženama u politici. Nikada nisam vidjela da su kritikovali nekoga što ima ili nema kose, kakva mu je kravata, ali žene jesu na udaru. To je sastavni dio našeg "miljea". Uglavnom, nemam stilistu. Sve poslove radim sama. Kao i sve druge žene, uhvatim se nekada za glavu kada uđem u kuću i shvatim šta sve tog dana moram da uradim. A to obično počinje negdje u ponoć. Kućanski aparati, tipa raznih mašina, za veš, suđe, sušilice, su najbolji prijatelj svake žene. Svaki dan pomislim - ovo su moje sjajne prijateljice, jer bi bez toga život bio mnogo teži. A peglanje mrzim."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti