Ermin Hajder, načelnik općine Bosanski Petrovac – Sve samo ne tipičan političar

10.11.2010. 09:11 / Izvor: eKapija.ba
Ermin Hajder, načelnik općine Bosanski Petrovac – Sve samo ne tipičan političar

Ermin Hajder, načelnik općine Bosanski Petrovac, za sebe često kaže da je samo građanin na privremenom radu u politici, u svom poslu ne vidi neke velike prednosti, samo veliku odgovornost i izazove koje ovo vrijeme pruža.

Rođen jer 16. decembra 1971. godine u Bihaću, a po struci je građevinski tehničar. Prije rata studirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a koji zbog rata nije uspio završiti. U međuvremenu nije našao vremena da to uradi, a iz principa nije htio kupiti diplomu.

Svoj radni vijek počeo je 1996. godine kao direktor Javnog preduzeća Radio Bosanski Petrovac. U tom poslu se isprofilisao i u novinara, pa je šest godina radio kao direktor/novinar. Bio je dopisnik iz Bosanskog Petrovca za mnoge elektronske i štampane medije u BiH. Istovremeno, bio je i jedan od osnivača Omladinskog centra u Bosanskom Petrovcu.

Nakon toga radio je na projektu UNDP Izgradnje povjerenja kao UN volonter, te dvije godine u OSCE-u na poziciji Menadžer za razvoj zajednice. Također, 2003. bio je polaznik druge generacije BH škole za politički studij Vijeća Evrope.

"Kroz sva ta iskustva u nevladinom sektoru postao sam i certificirani trener za nekoliko oblasti od kojih su mi najdraže: komunikacijske vještine, upravljanje konfliktom, izgradnja tima...", navodi Hajder u razgovoru za eKapiju.

Danas obavlja dužnost načelnika općine Bosanski Petrovac. U politiku, kako kaže, nije ušao da bih se smatrao privilegovanim niti ima namjeru u politici graditi svoju karijeru.

"Došao sam da uradim dobar posao za svoj grad i da pokažem da u našoj zemlji ima moralnih i odgovornih političara. Mnogi mi kažu da sam došao u nezgodno vrijeme, ali smatram da upravo ovakvo vrijeme ima mnogo prednosti i šansi te sam uz pomoć svojih suradnika to i iskoristio", ističe Hajder.

Radni dan načelnika Bosanskog Petrovca je vrlo dinamičan i ispunjen u potpunosti. Za ove dvije godine nije doživio da nema šta raditi, tvrdi on.

Kada razmišlja o svom najvećem priznanju, uvijek se rado sjeti zgode koja se desila prilikom njegovog gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji. Naime, nakon gostovanja u emisiji "Pošteno" kod Duške Jurišić, nazvao ga je jedan biznismen i kratko i jasno rekao: "Ja hoću takvog Načelnika!". Hajder nije dugo čekao. Uradio je sve što je u njegovoj moći da dovede biznismena u Bosanski Petrovac.

"Trenutno smo u proceduri da ta velika fabrika dođe u naš grad. Radi se o 100 radnih mjesta za moje sugrađane. Svakako da je jedno veliko priznanje i to što su moji sugrađani dali upravo meni šansu da budem na čelu ovog malog gradića s velikom perspektivom. Naravno, to je i velika odgovornost i cilj mi je da ih ne razočaram", podijelio je sa nama Hajder.

Smatra da je za uspjeh potrebno biti čovjek, a trudi se da njegove ambicije budu realne i dostižne jer jedino tako mogu biti i dosegnute, a on zadovoljan i sretan čovjek.

Svo slobodno vrijeme nastoji provesti sa jednomjesečnom kćerkicom Alenom i suprugom Aidom. U proteklom vremenu je to bila i muzika i gitara, ali toga je sve manje.

"Alena i Aida su mi najvažnije u životu. One su i moja snaga i motiv. Moj cilj je da obje budu ponosne na mene zbog onog šta sam i šta sam iza sebe ostavio. To je moj legitimni i jedini interes", kaže on.

Njegov omiljeni pisac je bh. književnik Skender Kulenović, rođen u Bosanskom Petrovcu, voli da sluša Stinga i Santanu, kada su u pitanju putovanja, njegov odabir je definitivno Prag.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti