Reuf Karabeg, najpoznatiji bosanski plastični hirurg

16.03.2012. 10:37 / Izvor: eKapija.ba
Reuf Karabeg, najpoznatiji bosanski plastični hirurg

Reuf Karabeg, vodeći bh. plastični hirurg i vlasnik privatne poliklinike ''Karabeg'', rođen je u Bugojnu. Godine 1978. završava klasičnu gimnaziju u Bugojnu i upisuje Medicinski fakultet u Tuzli koji završava u roku u februaru 1984. i zapošljava se u Medicinskom centru Jajce.

U aprilu 1989. dobija specijalizaciju iz opšte hirurgije, te nakon specijalizantskog staža provedenog u Banja Luci, Zagrebu i Sarajevu, završava specijalizaciju prije roka u februaru 1993. u Sarajevu.

1990. godine upisuje postdiplomski studij iz rekonstruktivne hirurgije na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i isti završava 1993. godine sa prosjekom ocjena 9,9.

U novembru 1993. zapošljava se se na Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju u Sarajevu.

1995. je izabran za asistenta na predmetu hirurgija na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu te Višoj medicinskoj školi u Sarajevu.

U decembru 1996. završava specijalizaciju iz plastično-rekonstruktivne hirurgije u Sarajevu, od čega je šest mjeseci specijalizacije obavio u Holandiji, te postaje prvi specijalista `nove generacije` iz plastično-rekonstruktivne hirurgije u BiH.

Zbog izuzetnih rezultata u struci, osobito na najsofisticiranijem polju mikrohirurgije, 1996. godine od Ministarstva zdravlja Federacije BiH dobija titulu primarijus, čime postaje najmlađi primarijus u BiH, u 37.godini života.

1999 godine postaje pridruženi član Hrvatskoga udruženja plastičnih i rekonstruktivnih hirurga

Godine 2000. imenovan je za šefa odjela za hirurgiju šake na Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra u Sarajevu.

Godine 2000. izabran je za predsjednika Udruženja plastično-rekonstruktivnih i maksilofacijalnih hirurga u BiH. Predsjednik Kongresa i kongresnog odbora Prvog kongresa plastično-rekonstruktivnih i maksilofacijalnih hirurga BiH sa međunarodnim sudjelovanjem. Dužnost predsjednika je obavljao do 2006. godine.

U septembru 2001. doktor Reuf Karabeg je magistrirao na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, na temu "Procjena rezultata tetivnih transfera podlaktice kod ireparabilnih oštećenja radijalnog nerva uzrokovanih projektilima u ratu".

U oktobru 2002. biran je za višeg asistenta na predmetu hirurgija na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu kao i Višoj medicinskoj školi u Sarajevu

Kao koautor daje aktivan doprinos udžbeniku Hirurgija (poglavlje "Replantacije"), za studente Medicinskog i Stomatološkog fakulteta, objavljenog 2001. u Sarajevu.

2004. je dobio certifikat ARTHRO AG, za rad na transplantaciji IV generacije kultivirane hrskavice, nakon edukacije obavljene u više navrata u Njemačkoj i Austriji. Bosna i Hercegovina je tako postala šesta država u svijetu i prva van Evropske unije, nu kojoj je 2005. godine urađena transplantacija IV generacije uzgojene hrskavice u Sarajevu, a doktor Karabeg je bio aktivni član operativnoga tima.

2005.g postaje član ISAPS-a (Internacionalnoga Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga).

Učestvovao je sa prezentiranim radovima na 10 Kongresa u svijetu, koji su održani u pet država sa i dva kontinenta.

Objavio je 20 stručnih radova (10 kao autor).

U septembru 2008. godine odbranio doktorsku disertaciju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na temu "Značaj funkcionalne evaluacijske sheme u ocjeni rezultata tetivnih transfera podlaktice kod ireparabilnih oštećenja radijalnog nerva".

Januar 2009. - imenovan za šefa Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

Juni 2009 - Izabran za predsjednika Balkanskog udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga za period 2009 - 2011.

Juni 2009 - Izabran za predsjednika Organizacionog odbora 7.Balkanskog kongresa Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga koji će se održati u septembru 2011. u Sarajevu.

Decembar 2009 - Prim dr sci Reuf Karabeg je promoviran dana 5.12.2009. u akademsko zvanje docent na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, nastavni predmet Hirurgija, oblast Plastična i rekonstruktivna hirugija.

Foto: CIN

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti