Ibrahim Tirak: Ekspert za inspekcijske poslove

23.02.2012. 15:50 / Izvor: eKapija.ba
Ibrahim Tirak: Ekspert za inspekcijske poslove

Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove rođen je 01. oktobra 1951. godine u Čajniču, gdje je završio Gimnaziju, a nakon toga Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Posjeduje znatan broj diploma i certifikata sa učešća na mnogim konferencijama, seminarima, kongresima, obukama i drugim vidovima stručnog usavršavanja iz oblasti inspekcijskih poslova, prava, ekonomije, finansija, organizacije rada organa uprave, privrede, industrije, rukovođenja, reforme uprave i inspekcijskih organa...

Tirak ima bogato radno iskustvo, od 1978. do1991. godine bio je direktor tvornice "Ključ Šik" koja je brojala i do 4000 uposlenika. Nakon toga prelazi na mjesto glavnog republičkog tržišnog inspektora gdje radi do 2000. godine.

U ovom periodu bio direktan učesnik izrade prednacrta zakona, standarda, podzakonskih akata i drugih propisa koji se odnose na trgovinu, turizam, ugostiteljstvo, kontrolu kvaliteta, carinjenja roba pri uvozu i izvozu i organizaciju rada inspekcijskih organa.

Od 2003. godine postaje konsultant Svjetske banke u BiH u projektima integracije inspekcijskih organa u BiH gdje ostaje do 2005. godine, nakon čega odlazi u savjetničku fotelju ministra za pravna pitanja u Federalnom ministarstvu trgovine gdje ostaje do 2006. godine.

Također, bio je direktan učesnik izrade zakona, podzakonskih akata i drugih propisa koji se odnose na reformu rada inspekcija i uspostavljanja i formiranja uprava za inspekcijske poslove u Federaciji Bosne i Hercegovine, član monitoring tima za implementaciju PDV- a u Bosni i Hercegovini, privremeni direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove od 01. jula 2006. godine, kojem je bio zadatak formiranje i registracija ove institucije kao samostalne federalne uprave.

Od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine imenovan na poziciju direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove polovinom 2007. godine, na kojoj se i danas nalazi.

Tirak je član više ekspertnih skupina za reformu sistema inspekcijskih organa, član međunarodnih ekspertnih skupina za pitanja europskog modela rada i reforme u intergraciji sistema inspekcijskih organa.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti