Živko Budimir, predsjednik FBiH: General na čelu Federacije

07.09.2011. 15:28 / Izvor: eKapija.ba
Živko Budimir, predsjednik FBiH: General na čelu Federacije

Živko Budimir, novoizabrani predsjednik Federacije BiH, iako je tek prije nešto više od pola godine stupio na dužnost suočen je sa brojnim verbalnim i neverbalnim napadima od političkih protivnika. Spočitavaju mu da nije `pravi` predstavnik hrvatskog naroda u BiH, a nedavno su napadi kulminirali i prijetnjom smrću.

"Teško mi padaju ta spočitavanja, ali ona više govore o karakteru onih koji me vrijeđaju", kazao je on.

I pored toga što prošla Vlada nije ostavila sjajnu situaciju iza sebe, optimista je i ističe da su nove vlasti učinkovitim djelovanjem odlučne da se stanje u FBiH izmijeni na bolje. U javnosti ostavlja dojam smirenog i elekventnog čovjeka, što nije uvijek slučaj sa bh. političarima.

Jedan je od rijetkih koji je javno kazao da će "neumorno raditi na poboljšanju zatečenog stanja" te da to osjeća kao svoju ljudsku i političku misiju.

I medijskim istupima često je isticao da Vlada Federacije neće više bježati od problema nego je odlučna stvari postaviti na svoje mjesto, od revidiranja štetnih ugovora do revizije cjelokupne privatizacije.

Smatra da je destabilizacija ionako nestabilne političke situacije u BiH, koju neki političari u BiH provode, poigravanje sa sudbinom svakog naroda u BiH.

Inače, Budimir je rođen 20. studenog 1962. godine u Viru kod Posušja. Završio je Zrakoplovno tehničku vojnu školu u Rajlovcu 1981.godine, a Ratnu školu Oružanih snaga RH "Ban Josip Jelačić" je završio 2000. godine. Kao aktivna vojna osoba nije bio stranački opredijeljen. Članom Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) bio je od 1979. do 1984. godine, kada je istupio iz SKJ kao aktivni pripadnik tadašnje JNA.

Bio je pripadnik HVO-a od 1993. godine. Tijekom karijere je obnašao visoke vojne dužnosti od načelnika stožera i Zapovjedništva Združenog stožera Vojske Federacije (VF BiH) od travnja/aprila 1994. do srpnja/jula 1995. godine do načelnika Glavnog stožera HVO-a od studenog/novembra 1995. do rujna/septembra 1997. godine. Bio je dozapovjednik i načelnik stožera zajedničkog zapovjedništva VF BiH od rujna 1997. do siječanja 1999. godine. Umirovljeni je general- pukovnik HVO-a i general bojnik HV-a.

Član je HSP-a BiH od 2006. godine. Živi u Mostaru od 1997. godine, a umirovljen je 2001. godine. Po umirovljenju je bio sportski djelatnik u gradu Mostaru te je aktivno sudjelovao u obnovi rada Odbojkaškog kluba Mostar. Godine 2008. je izabran u Gradsko vijeće Grada Mostara. Predsjednikom Federacije BiH imenovan je 17. ožujka 2011.

Oženjen je, otac troje djece.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"



*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti