Enver Bijedić, federalni ministar prometa i komunikacija

25.08.2011. 15:58 / Izvor: eKapija.ba
Enver Bijedić, federalni ministar prometa i komunikacija

Enver Bijedić, koji je na mjestu federalnog ministra prometa i komunikacija zamijenio svog prethodnika Naila Šećkanovića rođen je 2.11.1961. godine u Tuzli.

Osnovnu školu, matematičku gimnaziju i Rudarsko-mašinski fakultet završio u Tuzli. Postdiplomski studij završio 2010. godine i stekao naziv magistra ekonomskih nauka, smjer Opšti menadžment.

Prije rata u BiH radio je u privatnom preduzeću. Po završetku rata zapošljava se u Tvornici poliuretanske hemije "Polihem", a od decembra 1996. godine u Carinskoj upravi FBiH gdje je obavljao sljedeće funkcije: stručni saradnik za pregled robe, te carinski inspektor za prijem dokumenata.

Od 1998. godine u Carinskoj Upravi Federacije BiH, stručni saradnik za obavještajne poslove u sektoru za sprečavanje krijumčarenja, šef Carinske ispostave u Tuzli i upravnik Carinarnice Tuzla.

Od aprila 2005. godine do sada direktor JP "Direkcija za izgradnju". Član Presjedništva opštinskog i kantonalnog odbora SDP-a Tuzla i predsjednik Teniskog kluba "Sloboda" Tuzla.

Na sadašnje mjesto stupio je par mjeseci nakon oktobarskih izbora 2010. Tako se već na početku svog `ministrovanja` našao u središtu krize koja se događala oko smjene nadzornog odbora HT Mostara koji su tu bili u funkciji predstavnika državnog kapitala tj. Vlade FBiH. Naime, nadzorni odbor ove kompanije odbio je otići sa te pozicije proglašavajući novu Vladu nelegalnom. Međutim, kriza je završena smjenom nadzornog odbora i postavljanjem novih članova na njihove pozicije.

Njegov stav po ovom pitanju je da se s novom političkom garniturom mijenja i sastav NO većinski državnih preduzeća, to je potpuno normalan postupak i svugdje u svijetu uobičajen.

Pred Bijedićem su također vruća pitanja koja se odnose na izgradnju putne infrastrukture koja je već odavno u zastoju. Kao prvi problem koji su mu u nasljedstvo ostavili njegovi prethodnici bila je nedovršena projektna dokumentacija za izgradnju puteva što će, najavio je znatno usporiti realizaciju brojnih bitnih projekta.

Bijedić je oženjen, otac jednog djeteta.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti