Aleksandar Stanković: Ne zanima me što je bezobrazno ili nije

18.03.2013. 12:30 / Izvor: Dnevni list
Aleksandar Stanković: Ne zanima me što je bezobrazno ili nije

Aleksandar Stanković, voditelj i urednik emisije "Nedjeljom u 2" na HRT-u, načinom na koji vodi ovu popularnu emisiju nerijetko izaziva različite komentare. Goste kaže jedino ne ispituje o njihovim privatnim stvarima kao što je obitelj, bolesti...

Aleksandar Stanković, voditelj i urednik emisije "Nedjeljom u 2" na HRT-u, načinom na koji vodi emisije nerijetko izaziva različite komentare. Bilo je tako i nakon posljednje emisije u kojoj je ugostio Ivana Jakovčića, istarskog župana. Može li profesionalan novinar jednako razgovarati, biti jednako 'napadan' ili blag, bez obzira tko mu sjedi nasuprot? Gdje je granica kada novinar zaboravi postulat novinarstva, pa umjesto onoga tko ispituje i istražuje istine automatski postane sudac koji unaprijed donosi presudu?

Primjera radi, Stankoviću su, kad mu je u gostima bila Fahreta Živojinović, popularna Lepa Brena, predbacili da je bio preblag: njegov pristup ocijenjen je kao pun strahopoštovanja i začudne suzdržanosti. S druge strane, prenapadnost su mu predbacili nakon Jakovčićevog gostovanja, kojemu je otvoreno rekao da, kao odgovor o podrijetlu njegove imovine, govori neistinu i omalovažava ljude. Jakovčić se pokušao obraniti riječima da mu Stanković ulazi u privatni život, što smatra nepoštenim.

Gdje je granica između profesionalizma i bezobraznog ispitivanja, odnosno kako 'izvući', a biti profesionalan, od sugovornika i ono o čemu on ne želi u javnosti govoriti?

"Granica je jedino činjenica da se o privatnim podacima gosta ne razgovara (odnosi u obitelji, bolesti, žena, djeca, ljubavnica) dok se o svemu drugome može razgovarati. Ne zanima me što je bezobrazno ili nije sve dok se ne zadire u intimu gosta", kazao nam je Stanković. Veliki propust njegova je emisija zabilježila kada je u studenome prošle godine gost emisije bio Darko Mihajlović. Iako je u emisiji “Nedjeljom u 2” predstavljen kao ekonomist, četverostruki doktorand, poliglot, duhovni iscjelitelj, gitarist i tekstopisac, mediji su naknadno 'iskopali' da od škole ima završenu samo osnovnu i brzi tečaj knjigovodstva. Kako se to moglo dogoditi u emisiji u čijoj pripremi, kako nam je rekao sam Stanković, sudjeluje troje, a u realizaciji 10-ak ljudi? Reakcije javnosti bile su burne, pa se morala ispričati i urednica Informativnog programa HTV-a Sanja Mikleušević-Pavić. O tom slučaju se na svom Facebook profilu oglasio i autor priloga Ivan Jabuka, kojemu je, kao i Stankoviću, taj mjesec plaća umanjena za 30 posto.

“Nadam se da ovo nije uvod u micanje Ace iz emisije, koja je neovisno o tome, ima li ili nema Mihajlović doktorate, jedan od zaštitnih znakova HTV-a”, rekao je Jabuka tada. Iako Aleksandar Stanković i njegova emisija “Nedjeljom u 2” zaista jesu zaštitni znak HTV-a, to možda i nije jamstvo o(p)stanka na javnoj televiziji.  Ipak, Stanković je zadovoljan gledanošću svojih emisija. "Emisija 'Nedjeljom u 2' u pravilu je među najgledanijim emisijama na svim nacionalnim televizijama u Hrvatskoj toga dana, a nerijetko i najgledanija.  Jedan od takvih primjera je bila emisija u nedjelju, 30. rujna 2012. koju je gledalo 18 posto opće populacije (AMR) ili 747.000 gledatelja. Emisija je i dalje jedna od najgledanijih i najrelevantnijih u hrvatskom eteru", kaže Stanković za Dnevni list.

 Nije naveo tko je bio gost te emisije, a ako se pitate tko, bio je to Ivo Sanader, bivši premijer Hrvatske. I prije emitiranja znalo se da će ta emisija potući rekorde gledanosti: bio je to prvi Sanaderov intervju još od bijega iz Hrvatske i uhićenja u Austriji, a u vrijeme suđenja za brojne korupcijske afere. Također je i istina da je u javnosti vladala velika polemika: treba li se, bez obzira na gledanost, dati prostor na javnoj televiziji, koju plaćaju građani, čovjeku koji je optužen za tolike afere. Stanković se tu poveo profesionalnom etikom i pravednošću suca: nitko nije kriv sve dok mu se to ne dokaže. Pitamo Stankovića kako reagira na negativne komentare na emisiju “Nedjeljom u 2”?

"Nekad ih prihvatim, nekad ne, ovisno o tome što kažu moji najžešći kritičari (majka i supruga)", kaže Stanković, čija je mjesečna plaća, što je i javno rekao u svojoj emisiji, 12.000 kuna, odnosno oko 3000 maraka. Zasluženo ili ne, najbolje znaju gledatelji i sud javnosti.

Aleksandar Stanković, rođen je u Subotici, 8. travnja 1970.  godine 1995. Diplomirao je pravo na Sveučilištu u Zagrebu. Godine 1998. na Hrvatskom radiju je vodio emisiju "Poligraf". Od 2000. godine na HRT-u uređuje i vodi emisiju "Nedjeljom u dva".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti