Uspješni Bosanac u Chicagu Muris Silić: Amerika je obećana zemlja ako je čovjek vrijedan

06.06.2022. 11:38 / Izvor: Akta.ba
Muris Silić

Američki san u ovom gradu ispunio je i 50-godišnji Muris Silić iz Cazina.

U Chicagu i okolini već godinama živi veliki broj Bosanaca i Hercegovaca. Američki san u ovom gradu ispunio je i 50-godišnji Muris Silić iz Cazina. 

"Život me je odveo u daleku Ameriku sasvim slučajno prije 27 godina, daleke 1995. U američku avanturu krenuo sam zajedno sa svojom suprugom Zetom, sa kojom imam sina Amara i kćerku Leylu", kaže Muris Silić koji je već dugi niz godina vlasnik agencije za osiguranje "Atlantic Insurance Agency Inc".

Ističe da ništa nije došlo preko noći.

"Kada sam došao u Ameriku, nisam krenuo od nule, nego iz velikog minusa. Sve je rezultat mukotrpnog rada i po osobnoj zasluzi, bez ikakvih veza, poznanstava i konekcija. Prema gruboj procjeni, u Chicagu i okolini ima oko 50.000 Bosanaca i Hercegovaca, a oko 300.000 ljudi sa prostora bivše Jugoslavije. Osnovao sam skromno, ali moje vlastito, društvo za osiguranje daleke 2004. godine. Početak je bio neizvjestan sa jednom telefonskom linijom i jednim računarom, sa jasnom vizijom proširenja obima posla i zaposlenjem svojih članova porodice. Evo 18 godina kasnije, pored supruge i mene su i odani radnici sa nama, te govorimo četiri različita jezika. Danas je to već ozbiljna i profitabilna firma sa desetak zaposlenih", nastavlja Muris. 

Muris je uspio da dosanja svoj američki san. 

"Amerika je obećana zemlja u svakom smislu, ako se shvati ozbiljno i ako je čovjek vrijedan, može postići zacrtane ciljeve. U životu ništa nije lako, pa tako ni uspjeh u obećanoj zemlji. To je vrlo trnovit put. Po dolasku u Ameriku, prvih pet godina smo se mučili sa kulturološkim šokom i svaki mjesec smo bili u iskušenju da napustimo Ameriku i da se vratimo u Bosnu. Najdraži trenuci u Americi su nam bili kada smo dobili djecu i tada smo shvatili da nema povratka i da zbog njih moramo naprijed. Naš privatni biznis svaki dan napreduje, neumorni smo po pitanju unaprijeđenja usluga i inovacije, kao i marketinga. Posao raste iz godine u godinu, te pripremamo teren da naša naredna generacija preuzme firmu. “Atlantic Insurance”. Agencija je specijalizirana za auto osiguranja, osiguravamo i građevinske firme, privatne kuće, razne privatne i poslovne zgrade i objekte", govori 50- godišnji Cazinjanin. 

Kako dodaje, često se druži sa zemljacima sa Balkana, kad se ima slobodnog vremena. 

"Slobodno vrijeme provodim igrajući stolni tenis sa prijateljima iz lokalnog kluba, te idemo na razna takmičenja širom Amerike. Vikendima izuzetno volim da plovim jezerom Michigan sa prijateljima i porodicom. Veliki sam zaljubljenik u NBA košarku. Već godinama, moj sin i ja, kupujemo sezonske karte za Chicago Bullse", nastavlja Silić. 

Muris najmanje dva puta godišnje dolazi u BiH i u  rodni Cazin. 

"Nikada nisam zaboravio rodni grad, domovinu i svoje ljude. Uprkos velikoj udaljenosti, nekada i tri puta godišnje dođem u Cazin i u Zadar u Hrvatskoj. Kada budem manje radio, nastojat ću da što više budem na moru u Zadru i u svom rodnom Cazinu. Izuzetno mi je drago da sam u Chicagu nedavno ugostio svog dugogodišnjeg prijatelja Mensura Mulalića, vlasnika firme Limometal. Poznajemo se još iz 80-tih godina, te smo proveli nekoliko lijepih sedmica u Americi. Druženje uskoro nastavljamo u Cazinu. Dragi moji zemljaci, ma gdje bili, nemojte ostati na tome da samo čitate nečije pozitivne priče, kreirajte i svoju vlastitu priču", poručuje na kraju Silić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti