Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta - Prvi doktor znanosti iz oblasti osiguranja u povijesti BiH

26.06.2012. 12:21 / Izvor: eKapija.ba

Željko Šain je rođen 30. decembra 1954. godine u Kaknju. Ekonomski fakultet u Sarajevu završio je 1977. godine, na kojem je stekao zvanje magistra ekonomskih nauka 1988. godine, a potom i zvanje doktora ekonomskih nauka 2004. godine. Na ovom fakultetu je vanredni profesor i član Katedre za finansije i Katedre za kvantitativnu ekonomiju. Jednoglasnom odlukom Upravnog odbora Ekonomskog fakulteta Šain je jučer imenovan za novog dekana ove visokoškolske ustanove.

Od 1977. do 1980. godine je bio rukovodilac stručne službe i član Sekretarijata SSOBiH, a na Ekonomskom fakultetu radio je kao asistent i viši asistent. Član je većeg broja profesionalnih organizacija – Aktuarskog društva BiH, Udruženja internih revizora, Društva ekonomista "Sarajevo" i "Benko Kotruljić", Udruženja računovođa i revizora Federacije BiH, te Ekspertnog tima Vanjskotrgovinske komore BiH.

Šain je prvi doktor znanosti iz oblasti osiguranja u povijesti Bosne i Hercegovine te prvi predsjednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje u BiH, a član je i Upravnog vijeća Centralne banke BiH.

Ključne kvalifikacije Šaina su osiguranje, aktuarstvo, privredna, finansijska i aktuarska matematika, finansijski menadžment i poslovne finansije. Specifično profesionalno iskustvo vezuje se za rukovodne, nadzorne i timske poslove, aktuarske obračune u životnim osiguranjima, finansijska vještačenja, procjene vrijednosti preduzeća i poslove due diligence.

Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, autor je velikog broja knjiga, publikacija, monografija, naučnih i stručnih radova, te učesnik brojnih međunarodnih i domaćih projekata, skupova i komisija.

Jednoglasnom odlukom Upravnog odbora Ekonomskog fakulteta Šain je jučer imenovan za novog dekana ove visokoškolske ustanove

eKapija.ba/Svijet osiguranja

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti