Trenutno stanje, izazovi, perspektive

Stručna rasprava pod nazivom "Obrazovanje, zapošljavanje i privreda" sutra u Sarajevu

22.04.2024. 10:33 / Izvor: Akta.ba
stručna rasprava

Vijeće stranih investitora BiH u saradnji sa u saradnji sa Agencijom za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine organizuje u Sarajevu stručnu raspravu.

Vijeće stranih investitora BiH u saradnji sa u saradnji sa Agencijom za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine organizuje u Sarajevu stručnu raspravu na temu trenutnog stanja na tržišta rada u FBiH sa osvrtom na obrazovni sistem i neophodnosti njegovog prilagođavanja potrebama realnog sektora a prije svega potrebama investitora.

Stručna rasprava pod nazivom "OBRAZOVANJE, ZAPOŠLJAVANJE I PRIVREDA"  -Tržište rada u Bosni i Hercegovini -  trenutno stanje, izazovi, perspektive i rješenja iz ugla privrednika će se održati 23. aprila 2024. godine, u Hotelu Holiday (nova konferencijska sala Holiday), sa početkom u 11:00 sati.

Pomenuta rasprava osmišljena je kao stručna diskusija između pozvanih predstavnika relevantnih institucija za oblast zapošljavanja i obrazovanja, kao što su Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Zavod za zapošljavanje RS, Zavod za zapošljavanje FBIH, Kantonalni zavodi za zapošljavanjeMinistarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Ministarstvo privrede i poduzetništva RS, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Vlada RS, Fond zdravstvenog osiguranja RS, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Služba za poslove sa strancima, Vlada BD BiH, Privredna komora FBIH, Privredna komora RS, te predstavnika poslovne zajednice, tačnije članova VSI kao i predstavnika međunarodne zajednice.

Cilj stručne rasprave je da se inicira javno-privatni dijalog i stvaranje bolje sinergije između relevantnih partnera, naučnih i obrazovnih institucija sa poslovnim okruženjem i realnim sektorom, po pitanju tržišta rada i radne snage kao ključnih elemenata za odluku investitora u kojoj zemlji da uspostave ili prošire svoje poslovanje. Zbog čestih promjena na tržištu, ali i nedostatka radne snage, javlja se potreba za fleksibilnijim formama zapošljavanja, kako bi se poslodavcima omogućilo da pronađu potrebne radnike i postanu konkurentniji, gdje se posebno ističe potreba za agencijskim zapošljavanjem, cjeloživotnim učenjem, uvođenjem dualnog obrazovanja, te angažmanom studentske populacije kako bi po izlasku iz obrazovnih ustanova imali znanja primjenjiva na tržištu rada. Imajući u vidu navedena otvorena pitanja i sveprisutniji problem odlaska kvalifikovane radne snage i nedostatka stručnog kadra, kao i sve veće potrebe zapošljavanja stranaca tj. uvoza radnika, prepoznali smo interes i potrebu za organizovanjem jednog ovakvog skupa na temu aktualnog stanja na tržištu rada u našoj zemlji.

Poseban fokus diskusije odnosi se na tržište rada Bosne i Hercegovine, globalne i regionalne trendove, zakonske regulative iz oblasti rada i zapošljavanja te harmonizaciju propisa unutar zemlje, zapošljavanje stranaca, te neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama privrede. 

U drugom dijelu diskusije planirani su razgovori  o obrazovnom sistemu u FBiH, pripremama za rad i tržište rada, te načinima na koji se obrazovni sistem može prilagoditi potrebama realnog sektora, gdje će biti predstavljeni neki od vrlo uspješnih primjera edukacije postojeće i buduće radne snage. 

Učesnici ovog dijela stručne rasprave bit će predstavnici obrazovnih institucija, resornih ministarstava, te predstavnici kompanija i poslodavaca.

Između dva panela predviđeno je održavanje i info sesije na kojoj će međunarodni partneri i/ili kompanije predstaviti svoje projekte i sredstva koja su na raspolaganju za razvoj privrede, nova zapošljavanja i unapređenje poslovanja. 

Nastojanje organizatora ovog skupa jeste da se relevantnim institucijama adresiraju trenutni problemi te da isti saslušaju i spremno uvaže preporuke poslovne zajednice i socijalnih partnera sa ciljem što uspješnije prilagodbe radno-pravnog zakonodavstva sa krajnjim ciljem smanjenja nezaposlenosti i sprječavanja odlaska mladih obrazovanih ljudi u inozemstvo, te zadovoljavanje potreba poslodavaca za kvalificiranom radnom snagom i rješavanje praktičnih problema poslodavaca kada su u pitanju radnopravni odnosi.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave