Kako napraviti prvi korak ka freelancing karijeri?

05.09.2019. 09:35 / Izvor: Akta.ba
Kako napraviti prvi korak ka freelancing karijeri?

Napraviti prvi korak u bilo čemu uvijek je izazovno, a kada taj korak predstavlja ulazak u neki sasvim novi svijet s bezbroj tržišnih igrača, još je i izazovnije.

Biti sam svoj šef, unovčiti vlastiti talent ili vještine, a svoje vrijeme organizirati prema vlastitom rasporedu neke su od osnovnih karakteristika koje freelanceri širom svijeta navode kao ključne prednosti svog izbora karijere. Ovaj pojam odavno nije rijetkost u poslovnom svijetu i sve je veći broj onih koji se odlučuju na rad na daljinu koristeći suvremene informacijske tehnologije. 

Napraviti prvi korak u bilo čemu uvijek je izazovno, a kada taj korak predstavlja ulazak u neki sasvim novi svijet s bezbroj tržišnih igrača, još je i izazovnije. Kako bi svim zainteresiranima olakšao početak njihove freelancing karijere, INTERA Tehnološki Park kroz projekt FREECO, financiran sredstvima Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, organizira Code On Meetup Vol. 12: Becoming a Freelancer. I ovaj meetup će se, već tradicionalno, održati u Code Hub-u Mostar, i to u četvrtak, 19.9.2019.godine u 18h

Svoja iskustva iz freelancing svijeta će sa svim prisutnima prvo podijeliti Demir Selmanović, programer i projekt menadžer s više od 15 godina iskustva u različitim ulogama vezanim uz razvoj software-a. U svom životipisu ima i poziciju tehničkog urednika Toptala, jedne od najpopularnijih freelancing platformi. Osim Demira, prisutni će imati priliku čuti i Hasiba Alića, osnivača marketinške agencije, koji je u freelancing svijetu prošao put od freelancera do poslodavca. Oni će se osvrnuti na svoje početke, male trikove koji su im pomogli prilikom dobivanja prvih poslova, ali i sve one prepreke i naučene lekcije koje su prošli u svojim karijerama.

Prisutni će moći čuti korisne savjete o načinima komuniciranja s klijentima, pregovaranju boljih uvjeta angažmana, ali i razvoju određenih vještina koje su neophodne za uspješnu karijeru.

Meetup će biti izvrsna prilika i za predstavljanje svih aktivnosti u okviru projekta FREECO, poglavito niza obuka koje će obilježiti naredni period u Code Hub-u Mostar, a svim polaznicima će poslužiti za stjecanje najtraženijih vještina na freelancing platformama.

Svi zainteresirani za ovu temu svoje sudjelovanje mogu potvrditi na linku, a nakon toga je dovoljno samo doći u prizemlje zgrade Ledara na adresu Kardinala Stepinca bb gdje se nalazi Code Hub Mostar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave