Četvrti Salon žilavke u Vinskoj galeriji Vukoje

17.08.2020. 10:50 / Izvor: Akta.ba
Četvrti Salon žilavke u Vinskoj galeriji Vukoje

Manifestacija posvećena najpoznatijoj hercegovačkoj sorti žilavka održaće se po četvrti put u Trebinju u Vinskoj galeriji Vukoje 17. avgusta 2020. godine,

Manifestacija posvećena najpoznatijoj hercegovačkoj sorti žilavka održaće se po četvrti put u Trebinju u Vinskoj galeriji Vukoje u Trebinju 17. avgusta 2020. godine,

U namjeri da se i ove godine oda čast njenoj eminenciji žilavki ovogodišnji "Salon žilavke" održaće se u dimenziji koja je uslovljena pandemijom i koja je drugačija od one na koju nas, organizator ove tradicionalne manifestacije, navikao proteklih tri godine te će se prvog dana "Salona" govoriti i o “Vinskim pričama Bosne i Hercegovine” autora Željka Garmaza.

Ovih 36 životnih priča istaknutih vinara iz Bosne i Hercegovine, koji su, na najbolji način, svoju zemlju uveli na vinsku kartu svijeta, svoju premijernu promociju imaće baš na Četvrtom „Salonu žilavke” čime je Željko Garmaz, običan i vinski novinar, publicista i putopisac iz Osijeka, ispunio svoje obećanje dato Radovanu Vukoju prije tačno godinu dana.

Za knjigu "Vinske priče Istre i Kvarnera", objavljenu 2019. godine, ugledna izdavačka kuća Gourmand Željka Garmaza je u maju ove godine nagradila trećim mjestom u konkurenciji najboljih svjetskih knjiga o vinu. U svijetu publicistike koja se bavi vinima i gastro scenom, nagrada Gourmand Drinks Awards pandan je nagradama Еmmy u svijetu muzike i filmskom Oscar-u.

"Vinsku Bosnu i Hercegovinu obilazim od 2011. godine i naprosto je nevjerojatno kako se gotovo preko noći, svojevrsnim blitzkriegom,, ta nevelika skupina vinskih zanesenjaka izborila za svoje mjesto pod suncem na vinskoj karti svijeta. Još prije deset godina kvaliteta vina u BiH je u velikoj mjeri bila upitna, a danas je nemoguća misija pronaći loše vino. No, ono što me muči, i što mi je predstavljalo veliki problem pri obilasku svih vinarija - u Bosni i Hercegovini ne postoji nikakav sustavan način praćenja rada svih tih vinara. Ne postoji nikakav medijski odnos prema fenomenu vina, ne postoje blogeri, a ni vinari gotovo nimalo ne drže do svojih javnih nastupa. Ono što sam htio postići ovom knjigom jest omogućiti svima koji vole vino i žele otkriti što Bosna i Hercegovina krije u svojim vinskim podrumima da sve nađu u jednoj knjizi", navodi Garmaz koji je i autor bloga Vinske priče.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave