Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH

25.03.2021. 09:42 / Izvor: Akta.ba
Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH

Promocija aktivnosti privatnog sektora u oblasti održivog razvoja u zemlji, s posebnim fokusom na stvaranju kvalitetnih radnih mjesta i zaštiti životne sredine.

Razvojni program UN /UNDP/ u BiH, uz finansijsku podršku Švedske, organizuje kroz projekt "Podrška pripreme za realizaciju ciljeva održivog razvoja i angažovanje privatnog sektora" dodjelu "Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH 2021".

Cilj ove nagrade je promocija aktivnosti privatnog sektora u oblasti održivog razvoja u zemlji, s posebnim fokusom na stvaranju kvalitetnih radnih mjesta i zaštiti životne sredine, tako da se kompanije mogu kandidovati u dvije tematske oblasti - "ljudi" i "resursi i okolina", saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

"Tematska oblast "ljudi" fokusira se na kompanije koje nude jednaku priliku svima, koje imaju pravila koja važe za sve, odnosno na one kompanije koje rade na kreiranju mogućnosti za zapošljavanje mladih, žena, ugroženih kategorija i slično, koje isplaćuju plate od kojih njihovi radnici mogu dostojanstveno živjeti, one kojima je u poslu važna etika, te one koje ulažu u inovacije i obuku svojih zaposlenih", dodaje se u saopštenju.

Oblast "resursi i okolina" fokusira se na kompanije koje aktivno rade na smanjenju svog ekološkog otiska, koje investiraju u nove tehnologije i razvijaju svoja rješenja.

"Ukoliko kompanija prati neke ekološke standarde, ulaže u tehnologije za smanjenje svog negativnog uticaja na okolinu, poput ugradnje solarnih panela, recikliranja proizvodnih materijala, smanjenja korištenja električne energije, prelaska na efikasnije i ekološki održivije proizvodne materijale i slično, onda je ona dobar kandidat u ovoj tematskoj oblasti", pojašnjava se u saopštenju.

Nagrada se dodjeljuje za mikro, male, srednje i velike kompanije, te se kandidovane kompanije evaluiraju samo u odnosu na ostale kandidate u svojoj kategoriji, dok će pobjednici biti nagrađeni u četiri kategorije za ostvarene rezultate u dvije tematske oblasti.

U saopštenju se navodi da će se nagrada dodijeliti za najviše devet kompanija, da su kriterijumi na osnovu kojih se kompanije evaluiraju isti za sve, a kompanije koje budu finalisti, kao i sami pobjednici kroz kategorije i tematske oblasti, dobiće sertifikat priznanja, te će moći koristiti dodijeljeno priznanje u svojoj poslovnoj komunikaciji i na i-platformama, dok će ih UNDP promovisati kroz svoje medijske platforme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave