Smart certifikati za MKO EKI, MI BOSPO i Partner

29.04.2013. 11:11 / Izvor: eKapija.ba
Smart certifikati za MKO EKI, MI BOSPO i Partner

Organizacija ACCION SMART će u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) u ponedjeljak, 6. maja, uručiti certifikate mikrofinansijskim organizacijama (MKO) EKI, MI BOSPO i Partner.

U ponedjeljak, 6. maja, u 12:00 sati u Hotelu Europa u Sarajevu organizacija ACCION SMART, u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom Grupacije Svjetske banke, svečano će uručiti certifikate mikrofinansijskim organizacijama (MKO) EKI, MI BOSPO i Partner jer su pozitivno ocijenjeni o stepenu poštivanja principa zaštite potrošača u okviru SMART kampanje. Svečano uručivanje certifikata obavit će Lada Buševac, šefica kancelarije IFC-a u BiH, Isabelle Barrès, direktorica, ACCION SMART, te predstavnici/e mikrokreditnih organizacija kojima je dodjeljen certifikat, dok se aktivnost realizuje uz finansijsku podršku Švicarskog Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO). 

SMART kampanja, koja se u BiH provodi od februara 2012. godine ima za cilj da unaprijedi zaštitu klijenata u mikrofinansijskom sektoru kroz bolje razumijevanje principa i pokazatelja za zaštitu klijenata od strane mikrofinansijskih organizacija (MKO). Certifikacija MKO je ujedno i glavna aktivnost kampanje, a od šest mikrokreditnih fondacija u svijetu koje posjeduju SMART certifikat, tri su iz BiH.

Odgovorni pružatelji finansijskih usluga ljudima sa niskim prihodima – uključujući MKO, kreditne unije i druge subjekte – primjenjuju slijedećih sedam Principa za zaštitu klijenata: osmišljavanje i isporuka odgovarajućih proizvoda, sprječavanje prezaduženosti, transparentnost, odgovorno formiranje cijena, pravedan i pristojan odnos prema klijentima, privatnost podataka o klijentima, te mehanizmi za rješavanje pritužbi. Principe o zaštiti klijenata osmislili su zajmodavci, međunarodna udruženja i državna mikrokreditna udruženja.

Proces certifikacije vode nezavisne specijalizirane međunarodne agencije koje detaljno utvrđuju stepen poštivanja principa zaštite potrošača. Izgrađeni su formalni odnosi sa 30 međunarodnih mikrofinansijskih udruženja, te su kroz obuku prošle 53 osobe i 42 ocjenjivača koji vode cjelokupan proces certificiranja u raznim zemljama u kojima se provodi kampanja, a jedna od njih je i BiH.

Program certifikacije je osmišljen kroz niz konsultativnih sastanaka sa priznatim međunarodnim stručnjacima u ovoj oblasti i bazira se na pet osnovnih i podjednako važnih kategorija, a to su: upravljanje, poslovna politika i procedure, poticaji i obuka osoblja, usklađenost sa standardima i rezultati. MKO pristupaju certifikaciji na dobrovoljnoj osnovi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave