Okrugli stol: Problematika grijanja – izazovi i moguća rješenja u kriznim periodima

22.09.2022. 08:27 / Izvor: Akta.ba
Seminar

Svojim učešćem na Okruglom stolu „Problematika grijanja – izazovi i moguća rješenja u kriznim periodima“ doprinesite konstruktivnoj diskusiji i prijedlozima.

Inžinjerska komora Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH -  Sekcija inžinjera mašinske struke energetsku krizu u Svijetu i Europi, shvata kao veoma značajnu temu za Bosnu i Hercegovinu kojoj bi se trebalo pristupiti promtno i sistemski.

Energetsko tržište je izuzetno nestabilno od početka COVID-19 pandemije, a Ruska agresija na Ukrajinu je dodatno uzrokovala nestablinost na tržištu energeneta, enorman rast cijena i nesigurnost snabdjevanja.

Kretanje cijena energenata, te pitanje njihove dostupnosti užarena je tema u zemljama EU kojoj se pristupilo jako ozbiljno i sistemski. U skladu sa zabrinutosti za sigurnosti snabdjevanja energentima, u EU je usvojena regulacija o osiguravanju zaliha prirodnog gasa prije grijne sezone.

Kako je BiH potpuno zavisna od uvoza tečnih i gasovitih, a dijelom i ostalih goriva, plan za ublažavanju posljedica energetske krize na građane i privredu od iznimnog je značaja. Poremećaji na tržištu energenata u EU uzrokuju rast cijena domaćih energenata u BiH (pelet, ogrjevno drvo, ugalj) do granica priuštivosti grijanja za veliki dio stanovništva. Ovakva situacija može dodatno pogoršati stalni problem zagađenosti zraka tokom sezone grijanja u mnogim urbanim sredinama u BiH i potencijalno ugroziti sigurnost snabdjevanja električnom energijom.

U tom kontekstu, Inžinjerska komora Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH -  Sekcija inžinjera mašinske struke izražava zabrinutost u pogledu nadolezeće grijne sezone, te želi doprinijeti iznalaženju kvalitetnih rješanja u cilju stabilnog snabdjevanja i prihvatljivih cijena energenata u FBiH.

Svojim učešćem na Okruglom stolu „Problematika grijanja – izazovi i moguća rješenja u kriznim periodima“ doprinesite konstruktivnoj diskusiji i prijedlozima. Okrugli sto će se održati u:

ponedjeljak, 26. septembar 2022. godine, sa početkom u 11:00h u Privrednoj komori FBiH (adresa Branislava Đurđeva br. 10 Sarajevo).

Na Okruglom stolu ćemo govoriti o aktuelnoj temi energijske tranzicije, dekarbonizacije u pogledu postizanja klimatske neutralnosti, te posebno o trenutnom stranju i mogućim mjerama ublažavanja energetske krize pred nadolazeću sezonu grijanja. O navedenim temama će govoriti predstavnici vlasti, nadležnih ministarstava i stručnjaci iz navedenih oblasti. U prilogu Vam dostavljamo Dnevni red.

Učešće potvrdite najkasnije do ponedjeljka, 26.09.2022. godine, do 9h na e-mail adresu l.sadikovic@kfbih.com ili putem telefona 033 566 311, te za bilo kakva pitanja obratite se Lejli Sadiković na navedene kontakte.

Učešće na okruglom stolu je besplatno.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave