Imagine Arts & Ideas Initiative

Obilježavanje 50 godina kulture Austrije u inostranstvu

30.08.2023. 15:03 / Izvor: Akta.ba
imagine dignity

Austrijski kulturni forum Sarajevo će u povodu obilježavanja 50 godina kulture Austrije u inostranstvu, uz još jedan značajan događaj u februaru naredne godine, biti domaćin projekta Imagine Arts & Ideas Initiative.

Zahvaljujući regionalnoj inicijativi Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije, Austrijski kulturni forum Sarajevo će u povodu obilježavanja 50 godina kulture Austrije u inostranstvu, tokom ove jeseni, uz još jedan značajan događaj u februaru naredne godine, biti domaćin projekta Imagine Arts & Ideas Initiative.

Ključne aktivnosti u okviru Imagine programa podrazumijevaće jedinstvene izložbe posvećene arhitekturi, dizajnu i likovnoj umjetnosti ali i niz drugih segmenata pod Imagine okriljem, poput muzičkih i filmskih programa. Osim prezentacije različitih oblika umjetnosti i komunikacije austrijskih s domaćim umjetnicima_ama, Imagine će promovirati i savremene koncepte življenja u duhu poštovanja ekoloških standarda, te stvaranja humanijeg društva zasnovanog na principima lične odgovornosti pojedinaca i pojedinki.

Svoje putovanje Imagine počinje u Sarajevu, nakon čega će po ovom modelu program predstavljanja austrijske kulture biti nastavljen u drugim zemljama regije.

Sarajevska i bh. Imagine premijera održat će se 15. septembra otvaranjem izložbe arhitekture „100 ideja za Zapadni Balkan. Dizajniranje urbanih imaginarija“ u bivšoj Austrijskoj kući. Sama postavka biće upriličena u okviru tradicionalne bh. manifestacije Dani arhitekture u Sarajevu, čiji kustosi Hubert Klumpner i Michael Walczak, osnivači interdisciplinarnog dizajn studija Urbanthinktank_next iz Züricha, su osmisli i ovu izložbu. Ona će poslužiti prepoznavanju potencijala za stvaranje održivije i fleksibilnije arhitekture, urbanizma i dizajna u skladu sa evropskim i univerzalnim vrijednostima slobode, jednakosti i solidarnosti te biti i uvid u mogućnost urbanih transformacija u postsocijalističkom i postkonfliktnom društvu.

Od početka oktobra u Historijskom muzeju u Sarajevu, bit će predstavljeno i prvo izdanje eksperimentalnog izložbenog formata „Koralni greben. Regenerativni dizajn". Ova izložba dizajna koristi poetsku metaforu „koralnog grebena" kao šokantnog pokazatelja globalne klimatske krize, ali i kao inspiracije za buduće strategije „regenerativnog dizajna". Koncipirana je i kao izložba kojom započinje saradnja sa Akademijom likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i njenim profesorima i studentima. Kustos izložbe je poznati bečki studio za industrijski dizajn EOOS Next koji se zajedno sa Institutom za istraživanje dizajna iz Beča bavi pojmom “regenerativnog dizajna”, koji svoje ostvarenje nalazi u principima prirode.

Zahvaljujući Imagine inicijativi, a u saradnji sa Zemaljskim muzejem Bosne i Hercegovine, u februaru 2024. izložbom likovne umjetnosti EX SITU Centra za savremenu umjetnost < rotor > iz Graza pažnja će biti posvećena bosanskom alpskom tritonu, vodozemcu pred izumiranjem, o kojem većina domaćeg stanovništva zna jako malo ili najčešće ne zna ništa. A nalazi se, još uvijek, na planini Vranici, u središtu Bosne i Hercegovine.

Austrijski kulturni forum Sarajevo će sa svojim aktivnostima u okviru Imagine projekta otići i u druga mjesta BiH, tamo gdje umjetnički doprinos u ovom trenutku može biti najsvrsishodniji. Poput Vlasenice u kojoj se njeni stanovnici_e bore protiv izgradnje fabrike za preradu plastike. Tim povodom će krajem septembra biti prikazan film „Izvan prostora i vremena“ u režiji istaknutog austrijskog reditelja Nikolausa Geyrhaltera u Istočnom Novom Sarajevu.

Tokom predstojećeg Jazz festivala, jednog od najznačajnijih umjetničkih događaja u Bosni i Hercegovini, bh. umjetnik Damir Imamović nastupiće sa austrijskom umjetnicom Sofijom Labropoulou.

Ovo je samo dio događaja koji će biti predstavljeni tokom Imagine sarajevskih i bosanskohercegovačkih dana, iza kojih stoje neki od najznačajnijih savremenih umjetnika_ica te kustosa i kustosica. Pored izvedbenih i izlagačkih sadržaja, Imagine će ponuditi brojne radionice i srodne sadržaje koji će osim predstavljanja umjetnosti koja između ostalog upućuje na ljudsku odgovornost, na različite načine potaknuti dijalog između publike, autora_ica i djela.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave