U Zemaljskom muzeju

Tri mjeseca atrakcije za građane i posjetioce: Počinje Festival svjetla Sarajevo

23.11.2023. 14:08 / Izvor: Akta.ba
festival svjetla
OTVORI GALERIJU

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine bit će domaćin Festivala svjetla.

Turistička ponuda Sarajeva od 25. novembra bit će bogatija za jedinstvenu postavku i festival kakav do sada nije organizovan u našoj zemlji – Festival svjetla Sarajevo, koji će se više od tri mjeseca održavati u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. 

Riječ je o postavci koja će obogatiti ne samo turističku, nego i kulturno-zabavnu ponudu Sarajeva u zimskom periodu, ali i koja će afirmisati bogato bh. prirodno i kuturno-historijsko naslijeđe. Svjetlosne dekoracije osvijetlit će fasadu Zemaljskog muzeja BiH, a Botanički vrt Muzeja bit će ispunjen svjetlosnim skulpturama, video instalacijama i hiljadama lampica.

"Drago nam je da ćemo ovom postavkom osvijetliti nešto što se godinama stavlja u mrak. Glavni cilj nam je da privučemo novu publiku, nove posjetioce Muzeja, posebno djecu i mlade. Sav prihod koji ostvarimo kroz realizaciju ovog događaja uložit ćemo u obnovu južnog dijela Botaničkog vrta, nastojeći da privedemo kraju projekat Karla Paržika, po kojem je Muzej nastao prije više od 135 godina, kazala je Ana Marić, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH

Autorica koncepta Festivala je Nataša Musa, koja je i predstavnica renomirane austrijske kompanije MK Illumination, koja osvjetljava gradove i javne prostore širom svijeta. 

"Ovakvi festivali postoje u cijelom svijetu, ali je Festival u Sarajevu prvi ove vrste u regionu. Od drugih svjetskih festivala razlikujemo se po tome što je cjelokupna postavka inspirisana onim šte se već nalazi u Zemaljskom muzeju. Ideja je da se stvori novo i jedinstveno iskustvo, koje će privući što više građana BiH i turista u Muzej. Također, želja nam je i da ponukamo kreativnu industriju u Bosni i Hercegovini da stvaraju nešto novo, stavljajući im na raspolaganje kapacitete globalne kompanije MK Illumination, koja kroz instalacije proizvedene namjenski za Festival svjetla Sarajevo pokazuje samo dio onoga što je u mogućnosti uraditi“, istakla je Musa. 

festival press

Sanja Vatić, profesorica na Akademiji za vizuelne umjetnosti Ljubljana (AVA), scenografkinja i kustosica Festivala svjetla Sarajevo, kazala je kako se nada da će Festival svjetla Sarajevo biti kao iluminacija puta u bolju budućnost i da će je tako i posjetioci doživjeti, a pogotovo oni koji nisu mogli ni zamisliti da bi se ovako nešto moglo desiti u Sarajevu. 

"Sarajevo se pozicionira na međunarodnu mapu gradova sa ovakvom postavkom, što se poklapa i sa našom misijom i vizijom, a to je da Sarajevo i ove zime bude grad kojeg će posjetiti veliki broj turista“, kazao je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo, koji je pozvao i sve turističke radnike da Festival svjetla Sarajevo i Zemaljski muzej BiH ove zime uvrste u svoje turističke ture. 

Nije ih bilo lako dovesti u Sarajevo, a poseban napor je uložen je da se obezbijedi da postavka umjetničke grupe Tiltu Zemaljskom muzeju ostane tokom čitavog trajanja Festivala. Ipak, organizatori su smatrali da priliči da prvi Festival svjetla Sarajevo počne sa francuskim umjetnicima, jer Festival svjetla - - Fête des lumières u Lyonu najbitniji je i najprestižniji festival svjetla u svijetu i smatra se svojevrsnim izvorom od kojeg je sve počelo. 

Jean Baptiste Laude, predstavnik grupe svjetlosnih dizajnera Tilt iz Francuske, istakao je kako su u Tiltu ponosni što su dio jednog ovakvog projekta, važnog za grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, te dodao kako vjeruje da će Festival privući veliku pažnju javnosti upravo zbog činjenice da je riječ o nečemu novom i drugačijem. Njihove instalacije bit će postavljene pored bosanskih stećaka, koji se nalaze na UNESCO-ovoj listi zaštićenog naslijeđa. 

Dizajner Admir Šljivnjak kreator je vizuelnog identiteta Festivala – ljiljana od svjetla, a kaže kako je inspiraciju pronašao upravo u autohtonom bosanskom ljiljanu.

"Ljiljan je metafora našeg prkosa i ponosa. On za nas ima poseban mitološki značaj, a logo je dijagram svjetla u formi ljiljana“, kazao je Šljivnjak.

Inovativna platforma za prodaju ulaznica TixBase partner je Festivala, a otkupit će i dio ulaznica i podijeliti ih djeci širom Bosne i Hercegovine, ali i obezbijediti intuitivan sistem za prodaju festivalskih ulaznica putem svoje platforme. Svi posjetioci Festivala će uz kupljenje ulaznice dobiti i poklon, koji će ih podsjećati na jedinstveno iskustvo posjete Festivalu svjetla Sarajevo. 

"Vjerujemo da je ova saradnja samo početak, te da ćemo zajedno sa Festivalom svjetla Sarajevo ostvariti još mnogo projekata u budućnosti. Ulaznice u digitalnom formatu moći će se od 25. novembra pronaći na našoj platformi Tixbase.com, a naša tehnologija generiše i fizičke ulaznice, uz koje će kupci ulaznica moći preuzeti digitalnu memorabiliju, slijedeći uputstva sa ulaznica, kazao je Zlatan Osmanagić, predstavnik TixBase platforme

Festival svjetla Sarajevo vrata otvara u subotu 25. novembra 2023. godine u 18:30 sati, a trajat će sve do 1. marta 2024. Simbolično je da će Festival biti otvoren od Dana državnosti do Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Više informacija o Festivalu svjetla Sarajevo može se pronaći na web stranici Festivalsvjetlasarajevo.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave