Privredni forum i B2B platforma za privrednike Republike Srpske u Beču

15.11.2013. 13:20 / Izvor: eKapija.ba
Privredni forum i B2B platforma za privrednike Republike Srpske u Beču

Predstavništvo Republike Srpske u Austriji, u saradnji sa Privrednom komorom ove zemlje (WKO), a uz podršku Privredne komore Republike Srpske, organizuje „Privredni forum i 'business to business' (B2B) platforme za privrednike Republike Srpske“

Predstavništvo Republike Srpske u Austriji, u saradnji sa Privrednom komorom ove zemlje (WKO), a uz podršku Privredne komore Republike Srpske, organizuje „Privredni forum i 'business to business' (B2B) platforme za privrednike Republike Srpske“ koji će se održati 18. novembra 2013. godine u prostorijama Privredne komore Austrije u Beču.

Privredni forum održava se u okviru Poslovno-investicijskog foruma „Invest in Srpska“, kojem će, između ostalih, prisustvovati premijer RS, Željka Cvijanović.

Delegaciju iz Republike Srpske, koju čine predstavnici 23 privredna društva, predvodiće potpredsjednik Privredne komore RS, Mihajlo Vidić.

Cilj privrednog foruma je predstavljanje privrednih potencijala Republike Srpske austrijskim privrednicima. U okviru foruma, kroz direktne kontakte privrednika i institucija Republike Austrije i Republike Srpske, pruža se mogućnost za razmjenu i raspravu o daljem razvoju bilateralne, trgovinske i ekonomske saradnje, te posebno razvoj investicija između dvije zemlje.

Analize Predstavništva RS u Beču ukazuju da je tržišni potencijal Republike Srpske za austrijske investitore i preduzeća daleko od iskorištenog i iscrpljenog. Prema informacijama koje je prikupilo Predstavništvo, za austrijske privrednike postoji mnogo mogućnosti pri izvozu, kao i investicijama u Republiku Srpsku. Sektori koji su najinteresantniji za austrijsku privredu su energetika, zaštita životne sredine, sa fokusom na upravljanju otpadom (Waste management), infrastruktura i komunalne djelatnosti, mašinstvo i izgradnje postrojenja, prehrambena industrija (hrana i piće) i turizam.

Pored kapitalnih investicija, napominjemo važnost popratnih usluga, specifično tercijarnog sektora koji često slijedi investicijama. Pri ulasku na tržište Republike Srpske, investitori iz Austrije često koriste servisne usluge njima poznatih dobavljača iz Austrije – prisutnih u Republici Srpskoj ili direktno iz Austrije. Kao rezultat, većina preduzeća uslužnih djelatnosti se odluči da otvori podružnicu u Republici Srpskoj ili Bosni i Hercegovini, kako bi mogli biti što bliži partnerima iz industrije.

U kontaktu sa Predstavništvom sve više privrednih subjekata iz Republike Srpske traži nastup na austrijskom te EU tržištima, te kroz ovu vrstu privrednog foruma pruža se konretna prilika da se dalje unaprijede ostvareni kontakti i steknu novi.

S tim u vezi, Privredni forum i B2B platforma koju podržava WKO, kao jedna od najrelevantnijih privrednih institucija Austrije, privrednicima iz Republike Srpske će omogućiti organizovan nastup i direktan kontakt sa privrednicima iz ove zemlje.

Privredni forum uvršten je u kalendar zvaničnih privrednih manifestacija WKO, te će u tom formatu biti predstavljen članicama austrijske komore, kao i široj javnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave