Crowdsourcing uz šoljicu kafe - novi Sarajevo World Cafè

16.12.2013. 12:40 / Izvor: eKapija.ba
Crowdsourcing uz šoljicu kafe - novi Sarajevo World Cafè

Inicijativna Grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS) ponovo u okviru projekta Beyond Forum Alpbach: Sarajevo World Cafè donosi zanimljivu temu uz zanimljive goste.

Inicijativna Grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS) ponovo u okviru projekta Beyond Forum Alpbach: Sarajevo World Cafè donosi zanimljivu temu uz zanimljive goste.

Radi se o vrlo interesantnom i inovativnom konceptu, koji učesnicima omogućava direktan razgovor sa predavačima na određenu temu u neformalnoj atmosferi uz šoljicu kafe.  Kao i do sada, i ovaj put organizatori su se odlučili za temu koja je podjednako privlačna i studentima i diplomantima, a o kojoj će gosti rado govoriti.

Tako će se na narednom Sarajevo World Cafè-u imati prilika čuti više o tzv. crowdsourcing-u, pojmu o kojem se kod nas jako malo govori, dok je istovremeno u svijetu vrlo raširen i popularan.

Svakodnevno se susrećemo sa raznim oblicima crowdsourcing-a i učestvujemo u njemu, a da  toga nismo ni svjesni. Pružanjem pomoći, dajući savjete, dijeleći iskustva preko društvenih platformi, kao što su Facebook ili Twitter, mi postajemo dio velike crowdsourcing zajednice. Iako su ovo najpopularniji primjeri crowdsourcing-a, sve više na značaju dobivaju platforme, kao što su Kickstarter iIi Indiegogo.

Ali šta je ustvari crowdsourcing, termin koji postaje sve popularniji i koja je njegova svrha u današnjem vremenu? Na to i na ostala pitanja, zajedno sa studentima, odgovor će dati naši gosti:

- Tarik Kapetanović - diplomirani politolog, poznati sarajevski „ka5an“, blogger i zasigurno osoba koja mnogo toga može reći o društvenim mrežama, crowdsourcing-u, te drugim savremenim načinima komunikacije.

- Darko Brkan - predsjednik nevladine organizacija „Zašto ne“, koja kroz svoje aktivnosti usmjerava na izgradnju boljeg društva, uspješno koristeći Internet i crowdsourcing.

- Amila Ramović - direktorica „Sarajevo Chamber Music Festivala“, događaja koji se već drugu godinu uspješno finansira zahvaljujući „moći mase“ - putem platforme Kickstarter, što ga čini vrlo uspješnim primjerom crowdfunding-a.

- Jasminko Halilović - mnogima najpoznatiji po projektu „Djetinjstvo u ratu“, knjizi u kojoj su zapisana svjedočanstva djece koja su preživjela najdužu opsadu u modernoj historiji čovječanstva. Preko 1.000 kratkih sjećanja od isto toliko ljudi sa svih krajeva planete našlo je mjesto u njegovoj knjizi zahvaljujući crowdsourcing-u.

- Valentina Pellizzer - izvršna direktorica OneWorld - platform for Southeast Europe (OWPSEE), mreže građanskog društva koja koristeći prednosti Interneta radi na postizanju  bržeg demokratskog razvoja i pozitivnih promjena u regionu.

Crowdsourcing je danas jako bitan dio online zajednice i, bez sumnje, taj će se uticaj nastaviti širiti, te otvoriti prostor za razvoj novih inovativnih rješenja, od kojih će imati koristi pojedinci i/ili zajednice.

Sarajevo World Cafè će se održati 19.12. 2013. godine u 18h na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Također, prisutnima će se predstaviti IGAS i Europski Forum Alpbach, kao i program stipendiranja za ovaj prestižni europski događaj.

Crowdsourcing Sarajevo World Cafè se realizira uz podršku Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Za više informacija pratite www.igas.ba, U slučaju da imate pitanja, pišite na info@igas.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave