Edukacija o promjenama vezane za "carinu bez papira" koje UIO BiH uvodi 2021. godine

29.01.2021. 10:56 / Izvor: Akta.ba
Edukacija o promjenama vezane za 'carinu bez papira' koje UIO BiH uvodi 2021. godine

Online edukacija će se održati preko Zoom aplikacije/platforme, u ukupnom trajanju od cca. 90 minuta.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) u suradnji s Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UINO BiH), organizira dana 08.02.2021. godine s početkom u 10:00 sati, online edukaciju na temu "Promjene i obavezne procedure koje 2021. godine uvodi UIO/UINO BiH vezane za digitalni potpis i NCTS (carinu bez papira)“, odnosno sistem koji omogućava kompletnu razmjenu podataka u elektronskom smislu tzv. “carinu bez papira”, te manje redove kamiona na graničnim prijelazima i u carinskim ispostavama.

Predavačice na online edukaciji su mr. Svjetlana Perković, pomoćnik direktora Sektora za informacione tehnologije i gđa. Dušanka Ostojić, šef Odsjeka za internu podršku.

Online edukacija će se održati preko Zoom aplikacije/platforme, u ukupnom trajanju od cca. 90 minuta.

Cilj online edukacije je pružiti predstavnicima bh. poslovne zajednice sve potrebne informacije o novinama koje uvodi UINO BiH, kako bi se pravovremeno mogli spremiti za ispunjavanje svojih obaveza, ali isto tako i ostvarivanje prava i pogodnosti koje ove novine donose.

Najveća prednost NCTS-a jeste mogućnost da se koristi elektronska razmjena poruka i podataka umjesto dosadašnje procedure prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici. To će omogućiti da jednom podnijeta deklaracija isprati cijeli tok transporta, pri čemu će se znati u svakom trenutku gdje se roba nalazi. Osim uštede vremena za sve buduće korisnike NCTS je i velika ušteda novca, jer se radi o redukciji troškova provoza, a što je i opredjeljenost Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine da se pomogne bh. privredi.

Učešće je besplatno za polaznike koji izvrše prijavu popunjavanjem online prijavnog obrasca .

Broj mjesta je ograničen na prvih 100 prijavljenih polaznika, zbog čega se preporučuje blagovremena prijava učešća. Krajnji rok za dostavljanje prijava je petak, 05.02.2021. godine do 12:00 sati. Svim prijavljenim polaznicima će na dan održavanja webinara biti dostavljen link za pristup.

Više informacija možete dobiti u pozivnom pismu (prilog), upitom na e-mail adresu edukacija@komorabih.ba ili pozivom na brojeve telefona 033/566-204 ili 033/566-200.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave