Investiciona konferencija 22. i 23. septembra u Banjaluci

10.09.2011. 09:01 / Izvor: eKapija.ba
Investiciona konferencija 22. i 23. septembra u Banjaluci

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, a u organizaciji Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, 22. i 23. septembra u Banjaluci biće održana Investiciona konferencija na kojoj će investitorima iz cijelog svijeta biti predstavljeno na desetine projekata u RS iz oblasti proizvodnje hrane, energetike, turizma, metaloprerađivačke industrije, automobilske industrije, vojne industrije i drugih.

Informaciju o aktivnostima provedenim na pripremi ove konferencije, kao i prezentacije određenih projekata koji će biti predstavljeni na konferenciji razmatrala je Vlada RS na 10. tematskoj sjednici.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu RS Željka Cvijanović rekla je da je konferencija zamišljena tako da resorna ministarstva industrije, trgovine i turizma, poljoprivrede, te Investiciono-razvojna banka RS /IRB/ pripreme odgovarajuće projekte.

Ona je naglasila da će svoje projekte na konferenciji predstaviti i opštine Banjaluka, Prijedor, Mrkonjić Grad, Kozarska Dubica, Trebinje i Višegrad, a da će ukupna ponuda sa svim opštinama u RS biti objedinjena na cd materijalima koji će biti dostupni svim učesnicima konferencije, te kasnije dostavljeni predstavništvima RS u inostranstvu i objavljeni na sajtu Vlade RS.

"Naš cilj jeste da se na najbolji mogući način predstavimo na ovoj konferenciji. Skup je osmišljen da pruži informacije svim potencijalnim investitorima, a biće dat i pregled stanja u određenim sektorima", rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare.

Cvijanovićeva je naglasila da rok za registraciju učesnika ističe 16. septembra i da se do sada prijavio veliki broj učesnika iz BiH, regiona, Evrope, SAD i Meksika.

Kao posebnog gosta na konferenciji Cvijanovićeva je pomenula profesorku Jasminu Vujić sa kalifornijskog univerziteta Berkeley koja je bila prva žena dekan fakulteta za nuklearnu tehniku u SAD.

Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je da će se ova opština na Investicionoj konferenciji predstaviti sa nekoliko projekata iz oblasti energetike, metaloprerađivački sektor, prerada hrane i turizma.

"Akcenat smo stavili na revitalizaciju Fabrike metalnih vijaka, koja je u procentu od 57 odsto državno vlasništvo, a postoje realni uslovi za pokretanje proizvodnje", kaže Aničićeva.

Ona je dodala da se u tom projektu investitoru nudi prostor u blizini centra grada sa završenom infrastrukturom, oprema, sve potrebne dozvole, u fabrici je proveden stečaj, ona nije opterećena dugovanjima, a u opštini postoji i osposobljena radna snaga.

Šefica Odsjeka za razvoj, evropske integracije i investiranje grada Banjaluka Ljubica Milanović rekla je da će grad Banjaluka u okviru Investicione konferencije predstaviti i projekat revitalizacije tvrđave Kastel, posebno u cjelini jedan koja podrazumjeva izgradnju luksuznog hotela.

"Izvedbenim projektom planirano je da se tu izgradi hotel sa 20 smještajnih jedinica, uz to će hotel imati sve potrebne ugostiteljske i pomoćne prostore, a ukupna vrijednost projekta je 4,5 miliona eura", rekla je Milanović.

Generalni pokrovitelj Investicione konferencije je predsjednik RS, domaćin konferencije je Vlada RS, neposredni organizator Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Prvi dan Investicione konferencije biće održan u Banjaluci u zgradi Vlade RS, a drugi dan na Mrakovici u hotelu “Monument”.

Medijski pokrovitelj je Radio-televizija RS, partneri konferencije su predstavništva RS u inostranstvu, Privredna komora RS, Srpski poslovni klub Privrednik iz Srbije, Savez opština i gradova RS, Savez ekonomista Srbije, Ekonomski institut Banjaluka i jedna američka kompanija iz Indijane.

Finansijsku podršku konferenciji osim vlastitih resursa RS pružiće i Njemačko društvo za tehničku saradnju, a sponzori konferencije jesu Elektroprivreda RS, Telekom RS, podrumi manastira Tvrdoš i Banjalučka pivara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave