Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

IRB kupila najveći dio šamačkih obveznica

03.09.2009. 09:15 / Izvor: Nezavisne novine

Na Banjalučkoj berzi uspješno je završena prva javna ponuda obveznica opštine Šamac upisom svih ponuđenih hartija u vrijednosti od 4,58 miliona KM, zahvaljujući prvenstveno ulogu Investiciono-razvojne banke (IRB) RS.

Zoran Popović, portparol IRB-a, kazao je da je ta banka upisala šamačkih obveznica u vrijednosti od 4.189.700 KM, što čini više od 90 odsto cjelokupne ponuđene emisije.

"Osnovni cilj ove investicije je nastavak aktivnosti na pružanju podrške emisijama municipalnih obveznica. Na ovaj način, IRB značajno doprinosi unapređenju tržišta kapitala u RS, što je i jedan od naših prioritetnih ciljeva utvrđenih strategijom banke", kazao je Popović.

Nakon završetka procesa registracije 45.800 obveznica po nominalnoj cijeni od 100 KM u Centralnom registru hartija od vrijednosti one će biti uvrštene na službeno tržište Banjalučke berze.

Branko Kecman, direktor brokerske kuće "Advantis broker", koja je bila agent te emisije obveznica, izrazio je zadovoljstvo uspješno okončanim upisom, navodeći da je u tome, pored IRB-a, učestvovalo još nekoliko banaka, jedna osiguravajuća kuća, rukovodstvo opštine i mali ulagači.

"Ovo je potvrda da je emisija obveznica dobar način za finansiranje lokalnih zajednica i razvoj tržišta kapitala RS", kazao je Kecman.

On je podsjetio da će prikupljeni novac biti iskorišten za finansiranje ranijih obaveza opštine Šamac. Dospjeće emisije šamačkih obveznica je 10 godina s kamatom od 5,9 odsto na godišnjem nivou.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave