Međunarodna znanstveno-stručna konferencija o drvnoj industriji u Neumu

07.02.2020. 10:42 / Izvor: Akta.ba
Međunarodna znanstveno-stručna konferencija o drvnoj industriji u Neumu

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg razgovarao je s čelnim ljudima Drvnog klastera Hercegovine.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg razgovarao je s čelnim ljudima Drvnog klastera Hercegovine Osmanom Macićem i Zdravkom Vojvodićem o Međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji o drvnoj industriji koja će biti održana sredinom svibnja u Neumu.

Po riječima predsjednika Drvnog klastera Hercegovina Zdravka Vojvodića, na dvodnevnoj konferencija u Neumu bit će govora o održivom gospodarenju šumama i kružnom gospodarstvu u drvnoj industriji, te o ekološki prihvatljivim rješenjima kroz obnovljive izvore energije i biomase, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Macić i Vojvodić upoznali su Hercega o inicijativi za osnivanje Centra izvrsnosti za drvo u Mostaru, koji bi značajno pomogao u rješavanju svakodnevnih izazova s kojima se susreću članice Klastera, ali i ostale tvrtke kojima je djelatnost vezana uz drvnu industriju i šumarstvo.

Herceg je istaknuo kako je Vlada HNŽ-a i kroz županijski proračun prepoznala rad Drvnog klastera Hercegovine te dodao kako će nastaviti podupirati njegovo djelovanje.

- Sektor šumarstva i drvne industrije vidimo kao vrlo bitan segment gospodarskog razvitka. To je sektor koji u Bosni i Hercegovini ima najveći promet i osigurava veliki broj radnih mjesta, s napomenom da ovaj klaster okuplja članice iz čak pet županija u FBiH i ostvaruje izvrsnu suradnju sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i u Crnoj Gori, što je prepoznato i na razini Europske unije - kazao je Herceg.

Predsjednik Vlade HNŽ-a skrenu je pozornost na neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada te je pozdravio inicijativu Klastera da se dio vježbenika koje financira Vlada HNŽ-a, svoj vježbenički staž odradi u privatnom sektoru.

Inače, u rad dvodnevne konferencije u Neumu bit će uključena tri županijska resora, i to poljoprivreda, gospodarstvo i prosvjeta, zatim predstavnici visokoškolskih ustanova, kao i gospodarskih čimbenika iz realnoga sektora koji rade u drvnoj industriji, a čija će iskustva, mišljenja i stajališta vezana uz drvnu industriju zasigurno biti od velike koristi, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave