Evropska energetska i klimatska politika centralna tema Energetskog samita 2020

Najave / KONFERENCIJE I KONGRESI

Evropska energetska i klimatska politika centralna tema Energetskog samita 2020

Evropska energetska i klimatska politika centralna je tema Energetskog samita u Bosni i Hercegovini 2020 koji će biti održan od 18. do 20. marta u Neumu.

09.03.2020. 15:29 / Izvor: Akta.ba

Evropska energetska i klimatska politika centralna je tema Energetskog samita u Bosni i Hercegovini 2020 koji će biti održan od 18. do 20. marta u Neumu.

Samit će okupiti više od 400 učesnika, ključnih aktera energetskog sektora u BiH, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti te predstavnike nevladinih organizacija koji će razgovarati o evropskoj energetskoj i klimatskoj politici, obavezama koje ona predviđa i izazovima njene implementacije u BiH. Organizatori Energetskog samita su USAID Projekat asistencije energetskom sektoru u BiH  (USAID EPA) i Britanska ambasada Sarajevo, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Naglašavajući da je energija ključni aspekt sigurnosti za državu i pokretač privrednog rasta, direktor USAID projekta asistencije energetskom sektoru u BiH (USAID EPA), Mak Kamenica, istakao je da je izuzetno važno da se što prije pokrene dijalog ključnih aktera u sektoru o neophodnim reformama shodno zahtjevima Energetske zajednice.

"Po šesti put na samitu okupljamo predstavnike energetskog sektora iz cijele Bosne i Hercegovine kako bismo razgovarali o obavezama i zajednički došli do rješenja koja će omogućiti razvoj energetskog sektora i privredni rast Bosne i Hercegovine", kazao je Kamenica.

Na ovogodišnjem Energetskom samitu razgovarat će se također i o stanju tržišta električne energije i gasa, energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije te ulozi žena u energetskom sektoru, a sve u cilju pronalaska najpogodnijih rješenja za privredu i građane BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave