Simpozijum INFOTEH-JAHORINA ove godine u formi online prezentacija

19.03.2020. 09:01 / Izvor: Akta.ba
Simpozijum INFOTEH-JAHORINA ove godine u formi online prezentacija

Ovogodišnji, 19. Međunarodni naučni simpozijum INFOTEH-JAHORINA 2020 bit će održan u formi online prezentacija radova i predavanja po pozivu.

Ovogodišnji, 19. Međunarodni naučni simpozijum INFOTEH-JAHORINA 2020 bit će održan u formi online prezentacija radova i predavanja po pozivu, koje će biti dostupne javnosti u planiranom periodu održavanja Simpozijuma.

Naučni simpozijum INFOTEH-JAHORINA i dalje je jedan od najznačajnijih simpozijuma koji okuplja stručnjake iz regiona i šire, iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i njihove primjene u raznim oblastima, saopćio je organizator.

Za ovogodišnji Simpozijum prijavljeno je 158 radova. Prihvaćeno je i biće prezentovano 135 radova, uključujući 6 studentskih radova. Angažovan je 171 recenzent. Ukupno je zastupljen 441 autor iz 13 zemalja. Najviše je radova iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a prisutni su i radovi iz Austrije, Kanade, Hrvatske, Kipra, Češke, Crne Gore, Slovenije, Švedske, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Velike Britanije.

Organizator Simpozijuma je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a pokrovitelj Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Simpozijum će biti organizovan pod tehničkim kosponzorstvom organizacije IEEE: IEEE Industry Applications Society, IEEE Sekcija Bosne i Hercegovine, IEEE Sekcija Srbije i Crne Gore IEEE B&H IAS/PEL/IE Jt Chapter.

Većina prihvaćenih i prezentovanih radova bit će objavljena u IEEE Xplore digitalnoj biblioteci. Također, odabrani radovi bit će objavljeni u narednom broju časopisa International Journal of Electrical Engineering and Computing.

Prezentacije radova postavljene su na zvanični web site Simpozijuma INFOTEH-JAHORINA 2020 i bit će dostupne javnosti do 20.03.2020. godine.

Ovogodišnji Simpozijum trebao je biti održan od 18. do 20. marta 2020. godine u hotelu Bistrica na Jahorini. S obzirom na trenutnu zdravstvenu situaciju u zemlji, okruženju i svijetu uzrokovanu epidemijom virusa korona, a u skladu sa naredbama nadležnog ministarstva, Organizacioni odbor odlučio je da se događaj održi u formi online prezentacija radova i predavanja po pozivu.

Ovo je prvi put u Republici Srpskoj i regionu da se jedan simpozijum u potpunosti održi u online formi, navode organizatori.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave