Deset dana do održavanja prvog AgriTech Summita u Bosni i Hercegovini, kroz projekat "EU4Business"

27.06.2022. 15:06 / Izvor: Akta.ba
Agritech

Zadovoljstvo nam je najaviti prvi AgriTech samit u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Digitalna budućnost poljoprivrede", koji će se održati 07. jula u multipleks kinu Cineplexx Sarajevo (Zmaja od Bosne 4, Sarajevo).

Zadovoljstvo nam je najaviti prvi AgriTech samit u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Digitalna budućnost poljoprivrede", koji će se održati 07. jula u multipleks kinu Cineplexx Sarajevo (Zmaja od Bosne 4, Sarajevo).

Samit će okupiti više od 250 učesnika i preko 25 agritech inovatora iz regije i svijeta koji koriste najnovije agritech tehnike, te će prikazati kako tehnološka rješenja doprinose unapređenju poljoprivrednih praksi danas.  Oslanjajući se na primjere uspješnih regionalnih i globalnih inicijativa, AgriTech samit će pružiti platformu za učešće u diskusiji i umrežavanju koja se ne smije propustiti.

AgriTech samit će biti prikazan na tri podijuma, te će se sastojati od interaktivnih diskusija koje će biti glavni dio programa i prezentacija tehnoloških rješenja u sektoru poljoprivrede. Napredni uređaji i precizna tehnološka pomagala u poljoprivredi, kao i sofisticirani robotski sistemi omogućit će farmama da budu profitabilnije, učinkovitije, sigurnije i ekološki prihvatljivije. Posebno nam je drago da ćemo po prvi put u BIH predstaviti i virtualnu budućnost poljoprivednog sektora, koristeći VR tehnologiju.

Evropska unija i ovaj put je snaga i glavni pokretač promjena u poljoprivrednom sektoru, na području Bosne i Hercegovine.  AgriTech samit je ujedno i jedna od završnih aktivnosti projekta “EU4Business” koji je direktno podržao poljoprivrednike, mala gazdinstva i poduzetnike širom BiH kako bi iskoristili svoje potencijale i postigli bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima. Bespovratna sredstva Evropske unije iskorištena su za poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje poduzetničkih inicijativa te razvoj lokalnog digitalnog poduzetništva u sektoru poljoprivrede.

Registracija učesnika je obavezna zbog ograničenih kapaciteta kino dvorane, te se možete registrovati putem web stranice eu4business.ba

Samit ima za cilj da zajedničkom diskusijom prikaže kako tehnološka rješenja pomažu neke od najznačajnijih izazova sa kojima se poljoprivreda danas suočava u rastućoj potrebi za tehnološkim napretkom. Predstavlja jedinstven cjelodnevni događaj na kojem ćemo govoriti o digitalnoj sadašnjosti i virtuelnoj budućnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora. AgriTech samit održava se u okviru projekta”EU4Business” koji finansira Evropska unija, a u organizaciji Razvojnog Programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Na panelu će učestvovati predstavnici i predstavnice akademske zajednice, privrednici i privrednice, konsultanti i konsultantice, te predstavnici i predstavnice institucija iz Bosne i Hercegovine, i regije. Mladen Savin, Izvršni direktor prodaje u kompaniji AGRIVI iz Republike Srbije, Oskar Marko, Asistent direktora BioSense kompanije iz Republike Hrvatske, te suosnivačica Cropt kompanije Aleksandra Čavoški iz Velike britanije, samo su neki od govornika na prvom AgriTech samitu. Također, svoja inovativna agritech rješenja prezentirat će i svjetske kompanije iz Austaralije, Kenije, Kine, Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije i Hrvatske.

Prvi AgriTech samit u Bosni i Hercegovini se organizuje u okviru projekta “EU4Business” koji finansira Evropska unija kako bi ojačala kapacitete za ekonomski rast i zapošljavanje u BiH te unaprijedila konkurentnost i inovativnost bh. kompanija u odabranim sektorima. EU4Business je vrijedan 16.1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira EU, a 1.1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), UNDP u BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave