POVOLJNO OKRUŽENJE

Sljedeće sedmice Biznis forum o investicijama i razvoju Opštine Istočna Ilidža

23.12.2022. 12:54 / Izvor: SRNA
istočna ilidža

Opština Istočna Ilidža organizovaće prvi put novogodišnji Biznis forum pod nazivom "Istočna Ilidža 2022"

Opština Istočna Ilidža organizovaće prvi put novogodišnji Biznis forum pod nazivom "Istočna Ilidža 2022" u utorak, 27. decembra na kojem će relevantni stručnjaci i preduzetnici govoriti o investicijama u ovoj lokalnoj zajednici, najavili su danas organizatori.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović izjavio je na konferenciji za novinare da se ova lokalna zajednica, prema određenim pokazateljima, istakla kao opština koja predstavlja povoljno privredno okruženje za investiciona ulaganja.

"Od 2016. do 2022. godine u Istočnoj Ilidži izgrađeno je više od 40.000 kvadratnih metara poslovnih objekata, prije svega, u poslovnoj zoni Muljište, od mosta do mosta, na potezu Magistralnog puta M-18 i poslovnoj zoni Radulovac. To je jedan investicioni ciklus koji je multiplikovao velike koristi za opštinu kroz zapošljavanje naših stanovnika i iz susjednih opština, te imao korisne efekte za cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju", istakao je Božović.

On je dodao da je plan za naredne četiri godine, da se osim na potezu ove dvije poslovne zone, napravi još 40.000 kvadratnih metara poslovnih objekta koji će dodatno zaposliti veliki broj stanovnika.

Božović je najavio da će na Biznis forumu biti predstavljeni regulacioni planovi koji su usvojeni na ovom prostoru, a koji se odnose na izmjenu urbanističkog plana opštine koji je na ovom području predvidio poslovnu zonu, a takođe, predstaviće i regulacioni plan Grlica.

On je dodao da bi most "Plavi anđeli" trebao da bude 2023. godine konačno pušten u saobraćaj.

Božović je rekao da je veliki broj privrednih subjekata trenutno u kontaktu sa opštinskim odjeljenjima za urbanizam i privredu, te da su određeni objekti već u planu da se grade, te da će o tome će biti više riječi na forumu.

"Ono što smo stvorili kroz provedbene dokumente predstavlja preduslov za dolazak tih investitora", istakao je Božović.

Stručni savjetnik u Odjeljenju za finansije opštine Istočna Ilidža Željko Tepavčević istakao je da su u okviru foruma planirane tri panel diskusije i 11 panelista.

On je dodao da će na prvom panelu biti predstavljen investicioni ciklus opštine u periodu od 2016. do 2022. godine, na drugom panelu će se govoriti o izazovima i benefitima izgradnje obnovljivih izvora energije sa posebnim osvrtom na solarnu energiju i njihov uticaj na privredu Istočne Ilidže.

"Na trećem panelu biće predstavljene najbolje prakse naših preduzeća koja će nam reći šta je opština učinila za njih, govoriće se i o nedostacima, poreskoj politici i čućemo kako su realizovali svoje biznise što može da bude podstrek za druge ljude koji imaju ideje da ih realizuju na području ove lokalne zajednice", istakao je Tepavčević.

Biznis forum biće održati u kompleksu "Istočnik" na Kuli sa početkom u 17.00 časova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave