30. i 31. januara

Sarajevo energy forum 2024: Budite dio vodećeg, regionalnog, energetskog okupljanja

17.01.2024. 10:41 / Izvor: Akta.ba
SEF

Na konferenciji će ugledni panelisti govoriti o mogućnostima održive energije za privredu u BiH i regionu.

Sarajevski energetski forum - SEF je postao prepoznatljiv brend, renomirani forum za održivu energiju koji okuplja vodeće ljude iz regije iz sfere energetskog biznisa, iz institucija vlasti i iz obrazovnog sistema, kao i stručnjake koji poznaju trendove i koji mogu ponuditi ideje kako unaprijediti biznise i sisteme koji trebaju biti u službi razvoja BiH i regije.

Ovogodišnji SEF će se održati 30. i 31. januara u hotelu Hills, na Ilidži.

Na konferenciji će ugledni panelisti govoriti o mogućnostima održive energije za privredu u BiH i regionu.

Jedna od važnih tema o kojoj će se raspravljati jest neometan izvoz roba u EU, što vrlo brzo dolazi - od 1. januara 2026. godine privrednici će morati platiti skupe takse na emisije CO2 i što će biti veliki izazov i možda mnogi biznisi više neće biti održivi, te je vrlo je važno da javni i privatni sektor blagovremeno reagiraju i budu spremni.

SEF 2024 će ponuditi odgovore na pitanje - koje su linije podrške i subvencija, najbolji načini finansiranja projekata i kako se najlakše pripremiti i osigurati svoje ''garancije porijekla i zelene certifikate''.

Na forumu će nadalje biti govora o najvažnijem pitanju za razvoj OIE - kako osigurati stabilne i potrebne mreže za sve one koji čekaju i žele priključak, a posebno važna biće i prezentacija o istraživanjima o fleksibilnosti mreža i mjerama za povećanje kapaciteta...

GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) u ime Savezne vlade Njemačke podržava dekarbonizaciju elektroenergetskog sektora na Zapadnom Balkanu te je u tom pogledu podržao i organizaciju panela II: Razvoj pametnih mreža i brojila za distribuciju i prenos električne energije u BiH i regionu – zajednička saradnja za energetski jak region.

Poseban panel će biti posvećenom odgovornim privrednicima, te kako izgraditi i unaprijediti vlastiti energetski biznis, kako osigurati siguran izvoz roba, te povezati se s najboljim u BiH i regionu.

Također, RIMAC ENERGY je partner i zlatni sponzor Sarajevo Energy Foruma 2024, a radi se o svjetskoj kompaniji koja je promijenila percepciju električnih vozila i koja unosi inovacije i njeno učešće na SEF-u daje posebnu vrijednost i važnost sa će se u Sarajevu raspravljati o svjetskim trendovima u skladištenju energije i proizvodnji baterija za velike elektroenergetske sisteme, privredu i građane.

Nisu tu samo regionalne i svjetske kompanije, tu je i jedna od vodećih bh. kompanija HIFA-OIL, koja je generalni sponzor SEF 2024.

Bit će zanimljivo čuti njihova iskustva o tome kako virtuelne elektrane pomažu razvoj projekata iz obnovljivih izvora, kako osiguravaju stabilne i sigurne ugovore o otkupu, ali i druga iskustva iz ovog sektora, te kako su uspjeli završiti izgradnju najveće privatne fotonaponske elektrane u BiH i koji su planovi za dalje.

Godišnja proizvodnja ove solarne elektrane će biti veća od 4.000 MWh. Iskustva generalnog sponzora te planove za budućnost, kao i drugih partnera učesnici će moći čuti na SEF 2024.

Također, tu je i prilika da svi oni koji imaju svoj proizvod ili uslugu iz ove oblasti da učestvuju na Sajmu izlagača, izlože ih i prezentiraju tokom dva dana trajanja Sarajevo energy foruma SEF 2024.

Broj mjesta za učešće je ograničen, a kotizacije su otvorene još nekoliko dana.

Za više informacija i rezervaciju/ prijavu za učešće na ovom prestižnom forumu, možete posjetiti SEF 2024.

Partneri i sponzori SEF-a 2024 su RIMAC ENERGY, HIFA-OIL, PV Smart Click, Solar Steelconstruction, Procredit bank, Euro-Solar i mnoge druge renomirane kompanije i institucije, što forumu daje dodatnu vrijednost i Sarajevski energetski forum je mjesto gdje ljudi iz energetskog biznisa moraju biti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave