Okrugli sto: "Zakonodavstvo EU i Zakon o radu FBiH" u Sarajevu

12.05.2014. 08:54 / Izvor: eKapija.ba
Okrugli sto: 'Zakonodavstvo EU i Zakon o radu FBiH' u Sarajevu

Zakon o radu FBiH je komplikovan i njegova primjena je izuzetno nepovoljna za poslodavce, jer sadrži rješenja koja nisu usaglašena sa Konvencijama ILO-a, EU direktivama i praksom zemalja EU.

Udruženje poslodavaca FBiH, Asocijacija poslodavaca BiH i Međunarodna organizacija rada (ILO) organizuju Okrugli sto na temu „Zakonodavstvo EU i Zakon o radu Federacije BiH“ koji će se održati 13. maja 2014. godine (utorak) u hotelu „Bosnia“ (ul. Kulovića 9) sa početkom u 10:00 časova.

Okrugli sto je namijenjen menadžerima, predstavnicima realnog sektora, medijima, te drugim institucijama.

Zakon o radu FBiH je komplikovan i njegova primjena je izuzetno nepovoljna za poslodavce, jer sadrži rješenja koja nisu usaglašena sa Konvencijama ILO-a, EU direktivama i praksom zemalja EU. Određene odredbe ne doprinose većoj konkurentnosti i stvaranju adekvatnog poslovnog ambijenta. O tome će više govoriti prof.dr. Jasminka Gradaščević-Sijerčić.

U želji da imamo Zakon o radu usklađen sa opštedruštvenim interesima i pozitivnim iskustvima drugih zemalja, o iskustvima Hrvatske i usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa aquis communautaire, te o reviziji Hrvatskog Zakona o radu, govoriće Nataša Novaković, Savjetnica za pravne poslove, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

O neophodnosti usklađivanja domaće legislative sa Konvencijama MOR-a govoriće ekspert za tu oblast Dragan Radić, Viši specijalista za poslodavačka pitanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave