"Ekonomska diplomatija i internacionalizacija" u VTK BiH

31.05.2014. 09:39 / Izvor: eKapija.ba
'Ekonomska diplomatija i internacionalizacija' u VTK BiH

Ovo je izvrsna prilika da se na jednom mjestu susretnu oni kojima je zadaća podrška i promocija preduzetništva, unapređenje međunarodne ekonomske saradnje i onih kojima je ta podrška neophodna.

Međunarodni centar za promociju preduzeća (ICPE), u suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i Ministarstvom vanjski poslova Republike Slovenije, u Sarajevu 2.  i 3. juna ove godine organizira 3. međunarodnu konferenciju pod nazivom "Ekonomska diplomatija i internacionalizacija".

Cilj organiziranja ove Konferencije je prezentacija temeljnih karakteristika ekonomske diplomatije u globalnoj ekonomiji, postojanje neophodnih uvjeta za uspješno obavljanje ekonomske diplomatije, definiranje zajedničkih strateških ciljeva i strateška uvezanost aktivnosti svih relevantnih vladinih i nevladinih institucija. Ovo je izvrsna prilika da se na jednom mjestu susretnu oni kojima je zadaća podrška i promocija preduzetništva, unapređenje međunarodne ekonomske saradnje i onih kojima je ta podrška neophodna.

Konferencija će se održati u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH.

Ekonomska diplomatija je bitan dio moderne diplomacije. Zajedno s poslovnim ljudima, diplomate teže tražiti nove poslovne i mogućnosti ulaganja na stranim tržištima, štite interese svojih domaćih ekonomija u inostranstvu i privlače direktne strane investicije.

Poseban akcenat bit će stavljen na prezentiranje iskustava u obavljanju ekonomske diplomatije, prezentaciju uspješnih iskustava zemalja koje ulažu u ekonomsku diplomatiju i aktivnih stranih organizacija koje pružaju podršku razvoju privrede BiH te preduzeća koja će prezentirati strategije nastupa na stranim tržištima.

Na konferenciji će se govoriti o različitim modelima ekonomske diplomacije, kao i iskustvima u internacionalizaciji.

Prema utvrđenom programu, predsjedavajući i ujedno moderator prvog dana konferencije bit će Mitar Kujundžić, ambasador i pomoćnik ministra za multilateralne odnose Ministarstva vanjskih poslova BiH. Prisutnima će se obratiti doc.dr.sc. Bruno Bojić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Janez Podobnik, vršilac dužnosti generalnog direktora Međunarodnog centra za promociju preduzeća (ICPE), dr. Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH, Peter Sorensen, specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Ermina Salkičević-Dizdarević, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Goran Svilanović, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju.

Predsjedavajući i ujedno moderator prve sesije drugog dana je Amer Kapetanović, pomoćnik ministra za bilateralne odnose u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, dok je predsjedavajući i ujedno moderator druge sesije Igor Gavran, savjetnik u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Govornici drugog dana su Neven Kulenović, ministar-savjetnik, šef Odsjeka za ekonomsku diplomatiju Ministarstva vanjskih poslova BiH, Zvone Dragan, ambasador i specijalni savjetnik v.d. generalnog direktora Međunarodnog centra za promociju poduzetništva (ICPE), Nj.E. Željko Jerkić, ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji, i Nj.E. Iztok Grmek, ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini.

O centralnoj temi "Internacionalizacija nacionalnih kompanija" govorit će, između ostalih, Zada Muminović, Jedinica za trgovinske odnose sa evropskim integracijama, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ervin Vivoda, šef Odsjeka za otklanjanje posljedica prirodnih katastrofa, Ministarstvo poljoprivrede i okoliša Republike Slovenije, Elma Kovačević-Bajtal, svjetnik u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Alexander Märdian, predstavništvo Njemačke privrede u Bosni i Hercegovini (AHK BiH), Sigmund Nemeti, trgovinski savjetnik Ambasade Austrije u BiH, te predstavnici bh. preduzeća Energoinvest d.d. Sarajevo, Economic d.o.o. Vitez, AS Group d.o.o. Jelah, Podrumi Andrija d.o.o. Čitluk, Mikroelektronika a.d. Banja Luka, Asocijacija žena poduzetnica „ONE“, GS-TMT d.d. Travnik, Altermedia d.o.o. Sarajevo i BBI banka d.d. Sarajevo.

Ekonomska diplomacija se ostvaruje kroz pojačanu ulogu ministarstava vanjskih poslova, ministarstava ekonomije, trgovine i aktivnu saradnju sa poslovnim subjektima, privrednim komorama, poslovnim udrugama, institucijama i agencijama, a posebno s malim i srednjim poduzećima.

Internacionalizacija je vrlo važna za sve kompanije, ali posebno za mala i srednja preduzeća kako bi postali dio internacionalnog tržišta. Na ovaj način ekonomska diplomatija pomaže razvoj i unapređuje poslovanje kompanija tražeći nove mogućnosti saradnje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave