Konferencija: Evropske smjernice za saradnju biblioteka, arhiva i muzeja

09.10.2014. 14:18 / Izvor: Fena
Konferencija: Evropske smjernice za saradnju biblioteka, arhiva i muzeja

Osma međunarodna konferencija “Evropske smjernice za saradnju biblioteka, arhiva i muzeja“: Kvalitet usluga i standardi, BAM 2014 bit će održana u Sarajevu u prostoru Gazi Husrev-begove biblioteke 10. oktobra i Travniku u Zavičajnom muzeju 11. oktobra.

Osma međunarodna konferencija “Evropske smjernice za saradnju biblioteka, arhiva i muzeja“: Kvalitet usluga i standardi, BAM 2014  bit će održana u Sarajevu u prostoru Gazi Husrev-begove biblioteke 10. oktobra i Travniku u Zavičajnom muzeju 11. oktobra.

Tim povodom upriličena je pres-konferencija u Gazi Husrev-begovoj biblioteci na kojoj su se obratili Amra Rešidbegović, predsjednica BAM-a, Biserka Sabljaković, bibliotečka savjetnica i generalna sekretarka BAM-a, Peter Hernon (SAD), Senada Dizdar (Filozofski fakultet UNSA), Sejdalija Gušić, direktor Istorijskog arhiva Sarajevo, i predstavnik Ambasade SAD-a.

Rešidbegović je između ostalog rekla da je cilj ovogodišnje konferencije poticanje saradnje između baštinskih ustanova biblioteka, arhiva i muzeja radi ostvarivanja boljeg kvaliteta usluge koju ove ustanove pružaju.

Da bi više pružili uposleni u ovim ustanovama smatra  Rešidbegović treba da imaju više uporišta. Prvo je znanje, iskustvo,tj. dobro formalno i neformalno obrazovanje,drugo uporište su standardi kao uporište kvaliteta usluga. Da bi se prva dva uporišta, kako smatra Rešidbegović, mogla ostvariti potrebo je treće. To treće su smatra ona društveno -političke strukture od čije sposobnosti, potrebe, interesa, finansiranja, volje zavise prva dva uporišta.

Održavanjem konferencije BAM želi se skrenuti pažnja na važnost kvaliteta usluga koje nude baštinske institucije korisnicima u 21. stoljeću.

Specijalni gost izlagač bit će Peter Hernon, profesor na Graduate School of Library & Information Science Simmons College u Bostonu.

Hernon je stručnjak iz oblasti evaluacije bibliotečkih usluga i menandžmenta biblioteka. Autor je više od 350 radova od kojih su 52 monografije .

Istakao  je da  kad je riječ o bibliotečkom radu u SAD-u značajnu ulogu ima povećena odgovornost u odnosu na javnost.

"Kad govorimo o odgovornosti biblioteka govorimo o tome na koji način biblioteke mogu pomoći jednoj vladi, na koji način mogu pomoći akademskim institucijama", istakao je Hernon.

Naglasio je da je osnovni zadatak savremenog menadžmenta biblioteka danas kako naći investitore, donatore…

Za konferenciju je prijavljeno  više od 100 učesnika iz BiH, Crne Gore, Slovenije, Srbije, SAD-a, Holandije, Italije, Mađarske.

Programski odbor je prihvatio 18 izlaganja, tri posterska izlaganja i jednu radionicu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave