Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan

24.08.2018. 08:38 / Izvor: Akta.ba
Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan

Cilj konferencije je okupiti na jedno mjesto stručnjake za pripremu i provedbu EU projekata i aplikante s ciljem informiranja o novoj strategiji EU.

U organizaciji Apriori BH – Agencije za profesionalno usavršavanje i Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije u petak 14.09. u INTERA Tehnološkom parku u Mostaru održat će se konferencija pod nazivom "Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan“.

Cilj konferencije je okupiti na jedno mjesto stručnjake za pripremu i provedbu EU projekata i aplikante s ciljem informiranja o novoj strategiji EU za Zapadni Balkan i promjenama koje donosi za institucije i organizacije prijavitelje projekata za EU programe.

Jednodnevna konferencija ponudit će zainteresiranima 2 panel diskusije, jednu s donosiocima odluka i drugu s predstavnicima razvojnih agencija i nacionalnih kontakt ureda za EU programe. Na konferenciji će se predstaviti 6 uspješno provedenih EU projekata iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Tijekom konferencije polaznici će imati priliku čuti detalje o EU programima koji su trenutno otvoreni za aplikante iz Bosne i Hercegovine, te razmijeniti iskustva s profesionalcima iz struke.

Organizatori se nadaju da će sa stručnim događajem poput konferencije podignuti broj i kvalitetu prijavljenih projekata na višu razinu, te pomoći u boljem razumijevanju konteksta i načina na koji EU pomaže razvoj zemalja potencijalnih kandidata za ulazak u Europsku zajednicu.

EU je najveći donator na Zapadnom Balkanu. Za financijski period 2021. – 2027. predpristupni IPA program bit će uvećan za gotovo četvrtinu i na raspolaganju bi trebao imati oko 15 milijardi Eura. Za tekući period koji se završava 2020. godine IPA program ima na raspolaganju 11,7 milijardi Eura. Osim IPA programa brojni su drugi programi trenutno otvoreni za BiH: HORIZON2020 za istraživanje i razvoj, COSME program za razvoj malih i srednjih kompanija, EIDHR program za razvoj demokracije i ljudskih prava, Europa za građane i Kreativna Europa.

Svi zainteresirani za učešće na konferenciju mogu pogledati detalje i program na web stranici www.euprojekti.apriori.ba te se prijaviti za učešće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave