Poziv za učešće na B2B susretima u okviru Prvog Interbalkan Foruma

29.06.2016. 13:39 / Izvor: Akta.ba
Poziv za učešće na B2B susretima u okviru Prvog Interbalkan Foruma

Cilj dvodnevnog foruma je da pospiješi saradnju između balkanskih zemalja u sektorima prehrane i pića.

Nakon uspješne organizacije bilateralnih poslovnih susreta bh. i grčkih kompanija u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH 16. marta 2016. godine, Ambasada Grčke u Sarajevu je uputila Komori poziv za učešće na Prvom Interbalkan Forumu, koji se održava u Solunu, 7. i 8.jula 2016. godine i okuplja sljedeće zemlje: Grčku, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju, Bugarsku, Makedoniju, Rumuniju i Srbiju.

Organizator foruma je Ministarstvo inostranih poslova Grčke, u saradnji sa TIF-Helexpo Sa, najvećom nacionalnom izložbenom agencijom. Cilj dvodnevnog foruma je da pospiješi saradnju između balkanskih zemalja u sektorima prehrane i pića, odnosno istaknuti pojedinci iz svijeta politike i balkanskih poslovnih zajednica su pozvani da učestvuju u debatama i diskusijama, kako bi se prepoznali problemi i povećali jedninstveni proizvodi ovog proizvodnog sektora, koji obezbjeđuje investicione prilike.

Naglasak će biti na trgovinskim i investicionim prilikama koje je moguće osnažiti prekograničnom saradnjom i tehnološkim aplikacijama, informacijama koje se tiču ruralnih razvojnih programa, državnoj pomoći i finansijskim instrumentima.

Prema preliminarnom programu otvaranje foruma je planirano za 7. Jul, 15h u Kongresnom centru „Ionis Vellidis” u Solunu (154 Engatia Str. 54636 Solun). Tokom ovog prvog dana ministri i ostali visoki zvaničnici iz 9 zemalja učesnica na forumu će održati prezentacije vezane za sektore poljoprivrede, prehrane i pića u njihovim zemljama, nakon čega slijedi diskusija.

Narednog dana, 8. jula 2016. godine,održaće se dva paralelna događaja na istoj lokaciji:

1. Prezentacije u ime pozvanih ekonomskih diplomata, predstavnika akademske zajednice, predstavnika privrednih komora i bankarskih institucija, sa naglaskom na strukturi tržišnog sektora hrane i pića u svakoj zemlji, pritanjima standarda proizvoda, sljedivosti proizvoda i finansijskih proizvoda.

2. B2B sastanci između uvoznih i izvoznih kompanija iz zemalja učesnica na forumu, koje će takođe imati priliku izložiti uzorke svojih proizvoda. Zvanični jezik na B2B susretima je engleski.

Cijeneći značaj ovog skupa, pozivamo sve bh kompanije iz sektora hrane i pića, koje su zainteresovane za bilateralne susrete i saradnju sa kompanijama iz zemalja učesnica na forumu, da se prijave za događaj. Popunjenu pijavu za učešće (koja se nalazi u prilogu) možete poslati do petka, 10. juna 2016. godine, na e-mail: ivana.knezevic@komorabih.ba ili na fax: 033 566 239. Kontakt osoba je Ivana Knezevic (tel: 033 566 237).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave