privredna manifestacija

Na 50. Sajmu šljive održat će se dvije panel diskusije o turizmu

18.08.2023. 11:15 / Izvor: Akta.ba
sajam šljive

Na jubilarnom 50. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajmu šljive, koji će se održati od 23. do 26. avgusta 2023. godine u Gradačcu, biće održan niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede, biznisa i turizma.

U Gradačcu je 1969. godine održana prva privredno-turistička manifestacija „Dan šljive“ koja je prerasla u jugoslovensku privrednu manifestaciju „Sajam šljive“. Od tada do danas značajnu ulogu imaju stračno-naučna predavanja kako u oblasti poljoprivrede tako i promocije turizma i kulturno-historijskog naslijeđa Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Na jubilarnom 50. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajmu šljive, koji će se održati od 23. do 26. avgusta 2023. godine u Gradačcu, biće održan niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede, biznisa i turizma.

Zahvaljujući saradnji sa Ekonomskim fakultetom i Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli, u četvrtak 24. avgusta, izlagačima i posjetiocima Sajma šljive kroz dva panela obratit će se univerzitetski profesori iz zemlje i šire, eksperti za ekonomiju i turizam.

Panelisti će govoriti o temama "Turistički proizvod i ljudski resursi u Strategiji razvoja turizma Tuzlanskog kantona" te „Značaj programa visokoškolskog obrazovanja za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini".

Prva panel diskusija o turističkom proizvodu i ljudskim resursima u Strategiji razvoja TK je u 11 sati. Panelisti su prof. dr. Bahrija Umihanić, Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Almir Peštek, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Semir Ahmetbegović i dr. sc. Željka Stjepić Srkalović, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli.

Profesor Umihanić će, kao voditelj izvršnog tima za izradu Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona 2022-2027, govoriti o njenom donošenju i značaju za postizanje boljih rezultata u turizmu i značaju za ukupan privredni razvoj Kantona.

Strategija razvoja turizma TK za naredni petogodišnji period podrazumijevat će smjernice i akcioni plan na osnovu kojeg će se ovo područje razvijati. U okviru strateške platforme definisana su dva strateška cilja, to su poticanje razvoja održivog turizma i unapređenje konkurentnosti turizma Tuzlanskog kantonu.

Ovaj dokument bi trebao pružiti podršku jedinicama lokalne samouprave, turističkim zajednicama, kao i ostalim akterima u turizmu kako bi se postiglo što kvalitetnija afirmacija i pozicioniranje Tuzlanskog kantona kao poželjne turističke destinacije.

Profesor Peštek će govoriti o turizmu kao razvojnoj prilici za Bosnu i Hercegovinu, a profesor Ahmetbegović i Stjepić Srkalović o turističkim motivima i turističkom proizvodu Tuzlanskog kantona i grada Gradačac.

Drugi panel na temu o značaju programa visokoškolskog obrazovanja za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini počinje u 12:30 sati. Prisutnim će se obratiti panelisti prof. dr Meldina Kokorović Jukan, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof. dr Drago Cvijanović, dekan Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Vrnjačkoj Banji Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nemanja Berber, Ekonomski fakultet u Subotici Univerziteta u Novom Sadu te predstavnik USAID Turizam u Bosni i Hercegovini.

Dekani i profesor će govoriti o iskustvima, kreiranju i inoviranju studijskih programa turizma te kompetencijama koje daju ovi programi, ali i o njihovom značaju za srednjoškolske programe ugostiteljstva i turizma.

Predstavnik USAID Turizam će prezentiovati projekte razvoja održivoga turizma u Bosni u Bosni i Hercegovini i postignute rezultate.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave