Seminar: Aktuelna pitanja iz Zakona o radu, 17. februara u Sarajevu

16.02.2012. 09:47 / Izvor: eKapija.ba
Seminar: Aktuelna pitanja iz Zakona o radu, 17. februara u Sarajevu

Privredne komora Kantona Sarajevo organizira seminar o temi: Aktuelna pitanja iz Zakona o radu, 17. februar, sa početkom u 10.00 sati, u prostorijama Privredne komore Kantona Sarajevo (Ul. La Benevolencija 8/V)

Radno zakonodavstvo uglavnom je usklađeno sa Konvencijama MOR-a i međunarodnim radnim standardima. Međutim, u praksi i dalje ima određenih nejasnoća i nedoumica u primjeni nekih instituta postojećeg Zakona o radu.

Seminar je namijenjen kako predstavnicima poslodavaca, tako i predstavnicima zaposlenika, odnosno sindikata, a u cilju upotpunjavanja njihovih znanja iz ove oblasti. Aktivno učešće polaznika radionice ukazat će na probleme i dileme u praksi kada je u pitanju provođenje ovih instituta, što će svakako koristiti prilikom izrade novog Zakona o radu.

Cilj seminara: Otkloniti dileme i nejasnoće u praksi.

Predavač: Džana Kadribegović, dip.iur. Federalno Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

Program seminara:

  • Zaključivanje ugovora o radu (karakteristike, uvjeti za zaključivanje, trajanje ugovora, probni rad, bitni sastojci ugovora, pripravnički i volonterski rad)
  • Kolektivni ugovori zaključivanje kolektivnih ugovora (strane kod zaključivanja kolektivnog ugovora, forma ugovora, vrijeme njihovog trajanja, obaveznost primjene i dr.)
  • Otkaz ugovora o radu (otkaz ugovora o radu uz otkazni rok i bez otkaznog roka, program zbrinjavanja viška zaposlenika i dr. vezano za otkaz)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave