Seminar o Korporativnom upravljanju u organizaciji PRO EDUCE i SOCIUSA, Sarajevo 10. i Banja Luka 11. septembra 2007. godine

27.08.2007. 09:25 / Izvor: eKapija.ba
Seminar o Korporativnom upravljanju u organizaciji PRO EDUCE i SOCIUSA, Sarajevo 10. i Banja Luka 11. septembra 2007. godine

Centar za poslovnu edukaciju i preduzetništvo PRO EDUCA iz BiH i SOCIUS iz Slovenije organizuju dva seminara na temu Korporativno upravljanje koji će se održati 10. i 11. septembra 2007. godine u Sarajevu i Banjaluci.

S obzirom na značaj koji će korporativno upravljanje imati za poslovanje domaćih preduzeća u narednom periodu, seminar pruža jedinstvenu priliku svim učesnicima da se informišu o trenutnom stanju korporativnog upravljanja u našoj zemlji, preduslovima i zakonskim regulativama njegove adekvatne primjene, edukaciji kadrova i odabiru najboljih za vodeće pozicije u preduzećima.

"Na današnjem stepenu razvoja tržišta kapitala, korporativno upravljanje se javlja kao odlučujući faktor njegovog razvoja, ali i faktor koji u najvećoj mjeri određuje da li će investitori uložiti u neko preduzeće ili ne. Ako želimo da privučemo kapital, menadžment u preduzeću mora biti uvjerljiv, u donošenju odluke o tome kakve su perspektive preduzeća, kako će se odnositi prema akcionarima i kakva će uopšte biti tržišna posljedica takvog preduzeća", ističe Milan Božić, direktor Banjalučke berze koja je ujedno i jedan od partnera Seminara o korporativnom upravljanju.

Prema njegovim riječima, korporativno upravljanje je preduslov za razvoj domaćeg kapitala i domaćeg preduzetništva, a pošto je u posljednje vrijeme infrastruktura na tržištu kapitala u najvećoj mjeri završena, pažnju treba posvetiti preduzećima, odnosno načinu na koji se upravlja preduzećima i na koji se izvještavaju investitori.

"Poznavanje savremenih standarda pa i trendova upravljanja privrednim društvima se danas u razvijenim sredinama smatraju za tzv. obavezno kućno vaspitanje. Govorimo o određenom kulturnom nivou aktera, a zemlje u tranziciji tu imaju najviše poteškoća", ističe Leonardo F. Peklar, član savjetodavnih odbora za korporativno upravljanje Univerziteta Harvard, Evropske komisije i član grupe eksperata OECD za Jugoistočnu Evropu i Kinu i dodaje da se relativno brzo može promijeniti zakonska i druga regulativa, ali najteže ih je poštovati u svakodnevnom životu, jer moraju postati dio naše svijesti i kulture.

Seminar o korporativnom upravljanju obuhvatiće nekoliko tema pored korporativnog upravljanja, kao što su transparentnost, društveno odgovorno poslovanje, privlačenje investitora, jačanje pozicije na tržištu, smanjivanje poslovnog rizika, te poslovni uspjeh preduzeća.

Više informacija o seminaru na web stranici: www.proeduca.net

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave