Cirkularna ekonomija kao način razmišljanja

EFSA i UNDP organizuju Međunarodnu ljetnu školu o cirkularnoj ekonomiji

10.06.2023. 10:26 / Izvor: Fena
efsa

Međunarodna ljetna škola iz oblasti cirkularne ekonomije bit će održana od 17. do 23. jula ove godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Međunarodna ljetna škola iz oblasti cirkularne ekonomije bit će održana od 17. do 23. jula ove godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (EFSA).

Ljetnu školu organizuje EFSA u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP),  a namijenjena je studentima dodiplomskih studija koji su zainteresovani za razvijanje kompetencije u području cirkularne  ekonomije. Polaznici će biti studenti iz Zagreba, Splita, Beograda, Skoplja, Podgorice i Sarajeva i pored predavanja, grupnih radova studenata, prezentacija i interaktivnih diskusija, Međunarodna ljetna škola će sadržavati i društvene aktivnosti koje trebaju doprinijeti dodatnom povezivanju i umrežavanju studenata.

U okviru programa Međunarodne ljetne škole studenti će imati priliku steći znanja i vještine i znanja o cirkularnoj ekonomiji kako bi podržali zajednice, preduzeća i kreatore politika u stvaranju održivije i pravednije budućnosti.

Kursevi koji će biti ponuđeni u okviru programa Međunarodne ljetne škole će, između ostalog, stavit će fokus na principe cirkularne ekonomije, upravljanje materijalima i resursima, poslovne modele u cirkularnoj ekonomiji, inovacije u poslovanju, upravljanje promjenama te na ulogu ekooznačavanja i digitalnog marketinga u cirkularnoj ekonomiji.

Svi moduli će biti prožeti sa relevantnim primjerima iz regiona i/ili EU kako bi se ta oblast približila studentima na interaktivan i praktičan način.

Pored toga, moduli će ugostiti i predstavnike privatnog sektora koji su djelimično ili u potpunosti implementirali principe cirkularne ekonomije u svoje poslovanje. Kroz ta gostovanja će se omogućiti studentima da dobiju uvid u prakse preduzeća kada je u pitanju tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji.

Dekanesa EFSA Jasmina Selimović je nedavno na panelu posvećenom cirkularnoj ekonomiji navela da se BiH tek priprema da krene u taj proces zato što još nema dovoljno razvijene svijesti kada je riječ o cirkularnoj ekonomiji, a jako je važno s obzirom na status koji imamo u procesu pristupanja EU.

"Poznato je da je jedan od ciljeva EU da se korištenje recikliranih materijala udvostruči do 2030. BiH još uvijek u svojim industrijama pogotovo u tzv. prljavim industrijama nema spreman know-how, tehnologiju, niti ljude koji će te procese voditi. Predstojeća ljetna škola je nešto čime mi pokušavamo da ispunimo svoj dio društvene odgovornosti i naše misije da doprinesemo jačanju svijesti o tom važnom pitanju, te da vlade na svim nivoima što prije shvate da je to pitanje od vitalnog značaja.", navela je Selimović.

Cirkularna ekonomija predstavlja, između ostalog, način razmišljanja, istraživanja i djelovanja na klimatske promjene i odmak od trenutnog lineranog ekonomskog modela u kojem se proizvodi koriste i odbacuju u onaj u kojem postoji zatvoreno kruženje materijala u cijelom ekonomskom konceptu, primjenjujući elemente održivog razvoja.

Osim potrebe za inovacijama dizajna, cirkularna ekonomija obuhvata i promjene načina na koji konzumiramo i koristimo dobra i usluge, kako lokalno tako i globalno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave