Edukacija političarki u medijskim nastupima i PR-u

02.06.2014. 10:51 / Izvor: eKapija.ba
Edukacija političarki u medijskim nastupima i PR-u

Cilj edukacije je da se polazniceupoznaju sa najnovijim tendencijama komuniciranja sa javnošću pri čemu će poseban osvrt biti na savremenim karakteristikama komuniciranja sa javnošću.

Nezavisni univerzitet Banja Luka, Fakultet političkih nauka (Univerzitet Sarajevo), Fakultet međunarodnih odnosa i diplomacije Mostar (Sveučilište Hercegovina) i Pro public d.o.o., pod pokroviteljstvom Norveške ambasade u Sarajevu, po deseti put organizuju Edukaciju političarki u medijskim nastupima i PR-u, pod nazivom "Savremeno komuniciranje s javnošću u cilju stvaranja modernih političkih snaga".

Svečanom otvaranju edukacije će prisustvovati: Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika grada Mostara, prof. dr Žarko Pavić, rektor Nezavisnog univerziteta Banja Luka, prof. dr Šaćir Filandra, dekan Fakulteta Političkih nauka Univerziteta Sarajevo i prof. dr Milenko Brkić, rektor Sveučilišta Hercegovina.

Edukacija će se odvijati u Mepas Mall-u, u Mostaru, u periodu od 03.06.-08.06.2014. godine.

Ciljevi:

  • Da se polaznice seminara upoznaju sa najnovijim tendencijama komuniciranja sa javnošću pri čemu će poseban osvrt biti na savremenim karakteristikama komuniciranja sa javnošću, specifičnostima političkog komuniciranja, javnom sferom i ispoljavanjem javnog mnenja.
  • Kroz predavanje upoznati polaznice sa aktuelnim političkim trenutkom Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, društvenom i političkom pozicijom žene danas, specifičnostima uređivanja medijskih programa u kojima se na odgovornim funkcijama nalaze žene.
  • Pripremiti političarke za javne nastupe, upoznati ih sa kodeksom oblačenja i ponašanja u javnim nastupima, značaju verbalnog komuniciranja i ulogom jezika u komuniciranju s javnošću, karakteristikama političkog marketinga, potrebama učešća na konferencijama za štampu, specifičnostima komuniciranja pripadnika partija internetom i drugim savremenim komunikacijskim sredstvima.
  • Kroz edukaciju upoznati mlade političarke sa liderstvom i potrebom izgrađivanja poželjnog imidža, oblicima političkog ponašanja i značaja političke etike u obavljanju javnih poslova i političkog djelovanja.
  •  Kroz razgovor sa istaknutim političarkama Republike Srpske i Federacije BiH približiti specifičnost djelovanja žena političarki u zakonodavnim i izvršnim organima te organizovanju i usmjeravanju rada političkih partija i društvenih organizacija.
  • Putem vježbi upoznati učesnike sa pripremom za javni nastup, izradom kratkih informacija – saopštenja javnosti i učešća u raspravama po određenim pitanjima u televizijskim debatama, neposrednim pripremama za učešće na konferencijama za štampu i medijskim nastupima kroz kreativne radionice
  • Kroz organizovane posjete značajnim kulturnim, istorijskim i turističkim institucijama u Mostaru doprinijeti afirmaciji opštih kulturnih vrijednosti koje mogu da zbližavaju ljude i narode i stvaraju pretpostavke za brži civilizacijski razvoj.
  • Kroz sveukupan edukativni proces mladih političarki istaći značaj afirmacije žene i potrebu ostvarivanja neprekidne borbe za poboljšanje njene pozicije u društvu kao ravnopravnog političkog subjekta.
  • Putem sveukupnih programskih sadržaja doprinijeti afirmaciji politike i efikasnog političkog djelovanja na ukupan opšti društveni razvoj i podsticanje mlade generacije, posebno žena za efikasnije uključivanje u sveukupan politički život u Bosni i Hercegovini.
  • Pripremanje polaznica za nove izazove i stvaranje savremene i moderne političke snage u BiH

Teme koje će se obrađivati u toku trajanja edukacije su: Političko komuniciranje i politički marketing, Savremeno komuniciranje s javnošću, Javna sfera i javno mnjenje, Liderstvo i imidž političarki, Priprema za nastup u javnosti, Jezik u političkim komunikacijama, Rodne studije i ravnopravnost polova, Oblačenje i ponašanje na javnom mjestu, Javne politike u BiH, Politički savjetnici i javni poslovi, Uloga žene u društvu danas, Političke partije i politički i ekonomski sistem, Izborne kampanje političkih partija, Krizno komuniciranje i odnos političkih subjekata, Političko ponašanje i etika, Lobiranje i odnosi s javnošću, Iskustva rada institucija s medijima, kao i radionice pisanja saopštenja, održavanja press konferencija i javnih nastupa, organizovanje intervjua, kao i radionica nastupa u TV emisijama. Pored toga, prisutnim polaznicama će se obratiti i iskusne političarke da iznesu svoje stavove i sugestije, kao i urednice medija.

Predavači će biti: Prof. dr Besim Spahić, Prof. dr Šaćir Filandra, Prof. dr Žarko Pavić, Doc. dr Milovan Milutinović, Doc. dr Marijana Šećibović, Dr. Sc Gordan Radić, prof. Dragana Moro, Doc. dr Nedeljko Kaiš, Mr Ljiljana Aulić, Doc. dr Saša Čekrlija, Doc. dr Ostoja Barašin, Prof. dr Zoran Kalinić, Prof. dr Zoran Trputec, Doc. dr Ljubomir Zuber, Doc. dr Miloš Šolaja i dr.

Svaka od polaznica, koja bude prisutna na više od 70% predavanja će dobiti certifikat o učešću na seminaru i učešću u studijama slučaja.

Ipak, važnije od certifikata je znanje koje će svaka od polaznica ponijeti sa sobom i trema koje će se osloboditi. Samim tim, njihovo učešće u daljem političkom životu je puno bolje i kvalitetnije, tako da postoje velike mogućnosti da baš one u budućnosti predstavljaju partije iz kojih dolaze u medijima i da primjenom naučenog  unaprijede politički život u Bosni i Hercegovini, kao i svoje lične pozicije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave