Kako i zašto štititi lične, poslovne, tajne podatke i informacije?

07.11.2016. 11:13 / Izvor: Akta.ba
Kako i zašto štititi lične, poslovne, tajne podatke i informacije?

Da li znate kako i na koji način zaštititi i klasificirati poslovne podatke i informacije?

"Zaštita poslovnih interesa organizacije: Kako i zašto štititi lične, poslovne, tajne podatke i informacije?" naziv je novog seminara koji će se u organizaciji Interquality d.o.o. Sarajevo održati u Dubrovniku od 07. do 09.12.2016. godine. 

Praksa pokazuje da smo gotovo svakodnevno svjedoci gubitka vrijednih poslovnih podataka i informacija uzrokovanih nemarom, nehatom, nepažnjom zaposlenika ili saradnika, krađom ili uništenjem podataka, koji za posljedicu imaju poteškoće u radu i financijske gubitke.

Na seminaru će se prezentirati sve prisutnije opasnosti koje dolaze iz područja zaštite podataka i informacija organizacije, kao i mogući pravci preventivnog djelovanja i zaštite od neželjenih gubitaka. Seminar je prilika da sudionici neposredno i sadržajnije razmjene iskustva i potencijalna rješenja za izgradnju sistema poslovne sigurnosti podataka i informacija. Za razvijanje poslovne sigurnosti ključnu ulogu ima najviše rukovodstvo, koji sigurnost trebaju percipirati kao ulaganje, a ne kao trošak.

Rukovodstvo mora pokazati liderstvo i opredijeljenost za sistem za upravljanje sigurnošću informacija tako što će osiguravati da su politike i ciljevi sigurnosti informacija uspostavljeni i da su kompatibilni sa strateškim pravcem organizacije. Rukovodstvo treba osigurati smjernice i podršku sigurnosti informacija u skladu s poslovnim zahtjevima i odgovarajućim zakonima i propisima.

Da li znate kako i na koji način zaštititi i klasificirati poslovne podatke i informacije?

Da li znate koje su Vaše obaveze koje proističu iz Zakona o zaštiti ličnih/osobnih podataka i Zakona o zaštiti tajnih podataka u BiH?

Program seminara:

  • Zašto je bitno štititi poslovne podatke – koristi od zaštite, ciljevi i planiranje sigurnosti informacija;
  • Procjena rizika sigurnosti informacija;
  • Metodologija klasificiranja ličnih, poslovnih I tajnih podataka i informacija;
  • Šta je informacijska sigurnost;
  • Ko se treba brinuti o ličnim, poslovnim i tajnim informacijama i podacima i u kojim okvirima;
  • Smjernice za izradu Pravilnika o provođenju Zakona o zaštiti ličnih/osobnih podataka Kontrolora, uspostavljanje i vođenje zbirki ličnih/osobnih podataka, izrada Plana sigurnosti
  • Kako uspostaviti, primjenjivati, održavati i stalno poboljšavati sistem za upravljanje sigurnošću informacija, kontrole sigurnosti informacija.

Način rada na seminaru:

Seminar je visoko interaktivan i pretpostavlja uključivanje u rad svakog sudionika seminara u bilo kojem trenutku, rješavanje testova i izradu praktičnih vježbi. Metode rada su: rad u grupama, individualni rad, analiza slučajeva i predavanje

Predavač: Zineta Ćemerlić, prof.

Menadžer i auditor kvaliteta/okoliša/ sigurnosti

Prijave poslati do 01.12.2016.

Tel: + 387 33 762 545

Fax: + 387 33 762 546 Mob: + 387 61 491 413

e-mail: info@interquality.ba  zineta.cemerlic@interquality.ba

 www.interquality.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave