Edukacija turističkih vodiča pod nazivom "Jevrejsko Sarajevo"

26.12.2016. 10:45 / Izvor: Akta.ba
Edukacija turističkih vodiča pod nazivom 'Jevrejsko Sarajevo'

Seminar za turističke vodiče počinje u utorak, 27. decembra u prostorijama SERDA-e.

Udruženje Hagada zajedno sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA) organizira dvodnevnu edukaciju turističkih vodiča pod nazivom "Jevrejsko Sarajevo".

Seminar za turističke vodiče počinje u utorak, 27. decembra u prostorijama SERDA-e, a u srijedu, 28. decembra bit će organizirana praktična nastava kroz grad koja će biti završena na Starom jevrejskom groblju.

Svi učesnici seminara dobit će certifikat - diplomu da mogu voditi turiste u ponudi koja će od naredne godine nositi i zvanični naziv "Jevrejsko Sarajevo".

Svaki učesnik dobit će i poseban bedž sa oznakom ove turističke ponude grada Sarajeva.

Cilj edukacije je staviti grad Sarajevo na mapu turističkih destinacija kao što su to učinili veliki gradovi u Evropi i postavili u svoju turističku ponudu: Jevrejski Prag, Jevrejski Beč, Jevrejski Krakov, Jevrejska Budimpešta, najavljeno je iz Udruženja Hagada.

Osposobljavanjem turističkih vodiča za kvalitetno vođenje ove ture omogućava im bolji status i bolju ponudu.

Hagada, kao nevladina organizacija, koja ima za cilj očuvanje jevrejske kulture i tradicije i promociju turističkih potencijala u cilju pružanja kvalitetne i sveobuhvatne informacije posjetiteljima Sarajeva, educirala je do sada dva turistička vodiča iz Jevrejske zajednice. Educirani su vodiči za hebrejski i engleski jezik.

Broj turista koji dolaze u Sarajevo je iz godine u godinu sve veći i potreban je veći broj turističkih vodiča koji mogu da vode tzv. "Jevrejsku turu". To je mnogostruko važno za sam grad Sarajevo, jer priča o Sarajevu nezamisliva je bez priče o sarajevskim Jevrejima, o sinagogama, o jedinstvenom groblju u Evropi.

Isto tako, Sarajevo je nezamislivo bez jednog od najvrednijih manuskripta koje čuva, bez "Sarajevske hagade".

Priča o "Sarajevskoj hagadi" nije samo priča o jednom manuskriptu i njegovoj umjetničkoj i istorijskoj vrijednosti. To je priča o ljudima, građanima Sarajeva, koji su se čitavo jedno stoljeće borili da ovaj vrijedni manuskript ostane u Sarajevu, da se sačuva i zaštiti.

U Sarajevu se nalazi i Staro jevrejsko groblje, nacionalni spomenik kulture, koji je nominiran da uđe pod zaštitu UNESCO-a.

Jevreji-Sefardi žive u Sarajevu skoro 500 godina i sa sobom su donijeli iz Španije i Portugala jezik, pjesme, kuhinju i sve to sačuvali do današnjih dana. Dio toga postao je nerazdvojivi dio kulture grada Sarajeva, kao npr. pjesma "Kad ja pođoh na Bentbašu" koja je originalna sefardska sinagogalna pjesma.

Udruženje Hagada koje je osnovano da sačuva i promoviše jevrejsku kulturu i tradiciju, i zbog svih ovih razloga, kao i nemjerljivog doprinosa Jevreja kulturnom, urbanom i privrednom razvoju grada Sarajeva pokrenuta je inicijativa edukacije turističkih vodiča u Sarajevu, uz pomoć turističkih agencija "Insider" iz Sarajeva i "Fortuna" iz Mostara, a posebno predstavništva Konrad Adenauer Stiftung koje je finansijski pomoglo edukaciju o sarajevskim Jevrejima.

SERDA se uključila u taj projekt smatrajući da edukacija turističkih vodiča grada Sarajeva doprinosi, prije svega, njihovom ekonomskom stabiliziranju, a najvažnije je što se na taj način podiže nivo turističke ponude Sarajeva i Sarajevo se prvo na Balkanu stavlja na mapu velikih gradova koji imaju organiziranu turističku ponudu "Jevrejska tura".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave