Seminar o sprečavanju pranja novca

10.01.2017. 10:04 / Izvor: Akta.ba
Seminar o sprečavanju pranja novca

Šta su konkretni zahtjevi Moneyval-a i FATF-a i u kojoj mjeri je u BiH prisutna praksa pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti?

Šta su konkretni zahtjevi Moneyval-a i FATF-a i u kojoj mjeri je u Bosni i Hercegovini prisutna praksa pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti? Da li su nevladine organizacije svjesne svih načina na koje se ovakve aktivnosti mogu obavljati? Koje su obaveze i rokovi postavljeni od strane međunardne zajednice i kakve su posljedice ako ih vlasti u Bosni i Hercegovini ne provedu na adekvatan način.       

CPCD pozivamo vas na seminar „Mjere za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u nevladinom sektoru“ koji će se održati u četvrtak, 12.1.2017. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prvi sprat, sala 1/1, od 11 – 14h.

Cilj organizacije ovog događaja je upoznavanje nevladinih organizacija sa specijalnom preporukom VIII Komiteta eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti –  Moneyval i FATF-a (Financial Action Task Force), a koja se odnosi na neprofitne organizacije i provođenje aktivnosti u cilju otklanjanja nedostataka i efikasnije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Predavači će biti eksperti za ovu oblast iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Organizacija ovog seminara dolazi kao nastavak aktivnosti koje je Centar za promociju civilnog društva (CPCD) pokrenuo organizovanjem (CP)CD Arene pod nazivom „Na valu Moneyvala“, 13.7.2016.godine a čiji je osnovni cilj bio veće uključivanje organizacija civilnog društva u provođenju preporuka Moneyval-a, posebno onih koje se odnose na nevladin sektor u BiH.        

Seminar će okupiti predstavnike relevantnih državnih institucija vlasti, predstavnike medija, NVO i akademske zajednice, te predstavnike međunarodne zajednice i donatora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave