SMART Resursni centar organizira časove 300 časova programiranja za mlade

03.12.2017. 08:49 / Izvor: Akta.ba
SMART Resursni centar organizira časove 300 časova programiranja za mlade

Sat kodiranja jedan od mogućih odgovora na rješavanje problematike neadekvatnog obrazovanja.

Sticanju prvih programerskih iskustava i motivaciji učenika da pri planiranju svoje karijere razmisle o programiranju i IT sektoru posvećen je Sat kodiranja, koji će se održati od 4. do 10. decembra u organizaciji SMART Resursnog centra i podršku nadležnih ministarstava za obrazovanje u BiH.

Tom prilikom, promovisat će se programiranje kao zanimanje budućnosti na 300 lokacija u BiH i na taj način uticati na smanjenje nezaposlenosti kao čestim uzrokom odlaska mladih iz BiH.

Prema podacima Agencije za statistiku u septembru u BiH je bilo 480.379 nezaposlenih osoba, od čega je 160.000 visokokvalifikovanih radnika i oko 40.000 osoba sa visokom školskom spremom uključujući magistre i doktore nauka.

Sat kodiranja jedan od mogućih odgovora na rješavanje problematike neadekvatnog obrazovanja koje nije usklađeno sa potrebama tržišta rada.

"Tržište svakodnevno ukazuje na potrebu specijalizovanog kadra u oblasti programiranja, te će akcija dati priliku velikom broju djece da se susretnu sa programiranjem, bolje shvate tehnologiju koju svakodnevno koriste i razmisle o budućoj edukaciji u ovoj oblasti", navode organizatori.

Ovaj program razvija osnovno informatičko obrazovanje, podstiče kreativnosti i razvija logičko razmišljanje.

Do sada je navedenom edukacijom obuhvaćeno više od 30.000 djece i mladih, a ovogodišnji program će najvećim dijelom biti implementiran u osnovnim školama, a za neke škole domaćin će biti SMART Resursni centar u svojim prostorijama 4. i 5. decembra uz podršku HUB 387 i Microsofta i prostorijama partnera.

Sarajevske srednjoškolce će ugostiti Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, u narednu subotu, gdje će biti upriličena edukacija za 100 zainteresovanih srednjoškolaca o osnovama programiranja.

Najnovija lokacija održavanja Sata kodiranja je ITAcademy u čijim moderno opremljenim prostorijama u Sarajevu i Banjoj Luci od 6. do 8. decembra.

"Očekujemo 100 srednjoškolaca koji će saznati koja su to najtraženija i najplaćenija zanimanja današnjice, kako steći međunarodne certifikate (Microsoft, Oracle, Zend, Adobe, Cambridge) , te koji su to najpoželjniji poslodavci za IT stručnjake u BiH. ITAcademy će najboljim polaznicima radionica pokloniti vrijedne nagrade- kurs programiranja u trajanju od dva mjeseca kako bi nastavili svoje sate kodiranja i po završetku projekta", saopćio je SMART Resursni centar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave