Otvorena izložba likovnih radova na temu "Trgovina ljudima"

27.10.2011. 14:03 / Izvor: eKapija.ba
Otvorena izložba likovnih radova na temu 'Trgovina ljudima'

Otvorena je izložba likovnih radova na temu "Trgovina ljudima" u samostanu sv. Ante na Bistriku u Sarajevu na kojoj su izloženi radovi srednjoškolaca koji su pristigli na natječaj koji je pokrenuo Caritas BK BiH u sklopu kampanje borbe protiv trgovine ljudima "Ja nisam rob(a)".

"Natječaj za najbolji likovni i literarni rad na temu “Trgovina ljudima” pokrenuli smo s ciljem da potaknemo srednjoškolce da razmisle o ovoj temi, da se dodatno informiraju o samom problemu i opasnostima, i konačno, da izraze svoje stavove i osjećaje. Drago nam je da je odziv bio zaista velik i da imamo priliku pristigle radove izložiti i pokazati javnosti. Izložba je samo jedna od aktivnosti koje provodimo u sklopu ovog projekta s ciljem podizanja svijesti o ovom problemu", istakla je Ivana Kozina, koordinatorica projekta Jačanje lokalnih kapaciteta u zaustavljanju trgovine ljudima iz Caritasa BK BiH.

Pravo učešća su imali učenici svih srednjih škola u BiH, a autori najboljih likovnih i literarnih radova nagrađeni su netbookom, digitalnim fotoaparatom i mobilnim telefonom. Stručni žiri sastavljen od Aide Šečić-profesorice bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, akademika i slikara fra Perice Vidića i Ivane Kozina-koordinatorice projekta, proglasio je kao pobjednika u kategoriji likovnih radova Merimu Smaić, a Aminu Alijagić u kategoriji za autora najboljeg literarnog rada.

Izložba likovnih radova srednjoškolaca iz cijele BiH je jedna od aktivnosti kampanje za podizanje svijesti i borbe protiv trgovine ljudima u BiH koju provode: Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izjeglice BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Caritas BK BiH.

Izložba će biti otvorena za posjetioce od 27.10. do 4. 11. 2011. godine, a najbolji literarni radovi će biti objavljeni na web stranici www.carbkbih.com.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza