Svjetski stručnjaci rade na novom projektu: Šporet "na bananu"

27.07.2009. 12:36 / Izvor: Dnevne novine SAN
Svjetski stručnjaci rade na novom projektu: Šporet 'na bananu'

Kuhanje na gas ili struju u industrijski razvijenim državama je standard. Međutim, u mnogim drugim zemljama kućno snabdijevanje strujom je nešto komplikovanije.

"Polovina čovječanstva kuha na šporetima na drva. To je više od tri milijarde ljudi i to je veliki problem za naučnike. Ukoliko bismo smanjili potrošnju drva, šume ne bi morale da se sijeku, a i emisija štetnih gasova bi bila smanjena", opominje Mike Clifford sa Univerziteta u Notinghamu. Joel Cheney, mašinski inženjer, kaže: "Iz godine u godinu bere se i do 92 miliona tona banana u 107 zemalja i to na površini od devet miliona hektara. Bananino drvo sadrži deset procenata biološke mase. Kora, listovi i grane su otpad koji do sada nije bio korišten. Sada naučnici upravo to žele da promijene. Oni su pronašli način kako da od tog ostatka proizvedu brikete i to bez visoke tehnologije. Naime, ti ostaci bi mogli da zamijene drvo koje se dosada koristilo za potpaljivanje".

Joel Cheney objašnjava kako cijeli proces funkcioniše: "Briketi se u industriji proizvode tako što se koristi visoki pritisak. Naš princip podrazumijeva ručnu presu koju možete naći u gotovo svakom selu u Africi. Najprije se ostaci od banane ostave nekoliko dana da odstoje. Nakon toga se uništavaju biljne niti i stvara se biološka kaša. Ta kaša se stavlja u kalup, a zatim se sa ručnom presom komprimira u briket. Briketi moraju izvjesno vrijeme da se suše na suncu. Na taj način dva, tri čovjeka mogu da proizvedu ogrjev za veliki broj porodica".

Ova tehnika stvaranja briketa u principu je i sada primjenljiva. Međutim, naučnici žele da je optimiraju i da istraže za koji tip pećnica su briketi od banana najoptimalniji. Jer, i kore pri sagorijevanju proizvode štetne materije kao što je, naprimjer, ugljenmonoksid.

Joel Cheney je ovaj projekat predstavio u mnogim afričkim državama i one su pokazale veliko interesovanje. "Ja bih najradije još jednom otišao za Ganu. Tamo sam naišao na proizvođača pećnica koji je pokazao interesovanje i za proizvodnju briketa. I u drugim državama se razmišlja o upotrebi briketa od banane, samo što je sve to još u povoju".

Naučnici ne žele da se zaustave na banani kada je u pitanju dobijanje energije. Postoji niz biljaka koje bi se mogle koristiti u tu svrhu. U međuvremenu stručnjaci iz cijelog svijeta rade na ovom projektu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza