Kako da Google automatski briše podatke koje ima o vama

29.07.2019. 11:37 / Izvor: Nezavisne novine
Kako da Google automatski briše podatke koje ima o vama

Brisanje podataka znači da Google nema uvjek dovoljno informacija o vama da mogli da daju preporuke o tome šta će vam se svidjeti ili gdje biste željeli da idete.

​Google je počeo da razvija funkciju koja vam omogućava da vi podesite koliko dugo ova komapnija može da čuva podatke iz svih Googleovih usluga koje koristite, kao što su mape, pretraga i sve što radite online.

Do sada ste mogli ručno da izbrišete te podatke ili ih u potpunosti isključite. Brisanje podataka znači da Google nema uvjek dovoljno informacija o vama da mogli da daju preporuke o tome šta će vam se svidjeti ili gdje biste željeli da idete.

Sada možete da kažete Googleu da automatski briše lične podatke nakon tri mjeseca ili 18 mjeseci. Evo kako to možete da učinite.

Posjetite myaccount.google.com i prijavite se ako već niste,

Izaberite „Data & Personalization“ na panelu sa lijeve strane,

Izaberite strelicu pored stavke „Web & App Activity“

Izaberite „Upravljanje aktivnostima (Manage Activity)“,

Izaberite „Automatski izaberite brisanje (Choose to delete automatically)“,

Izaberite 18 mjeseci ili tri mjeseca.

Vjerovatno je najbolje da izaberete tri mjeseca, pošto je obezbjeđivanje što manje informacija vjerovatno najbolje za privatnost. Ali Googleova stranica aktivnosti kaže ovo: „Aktivnost koju zadržavate može da poboljša vaše iskustvo bilo gdje da koristite Google nalog. Ono što pretražujete, čitate i gledate zajedno vam može pomoći da brže obavljate stvari, otkrijete nove sadržaje i nastavite tamo gdje ste stali“.

Za sada, ovo je najbrži i najlakši način da upravljate vašom privatnošću.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza