Internet krađe

Velika božićna krađa kriptovaluta: Lopovi za dan uzeli 3 miliona dolara

27.12.2023. 10:45 / Izvor: bljesak.info
kripto

Vrlo su aktivne razne prevarantske sheme vezane uz kriptoimovinu.

Prevaranti i lopovi obično su vrlo aktivni u razdobljima dok njihovim žrtvama pozornost pada ili su u blagdanskom raspoloženju.

Ništa drugačije od kradljivaca u stvarnom životu ne ponašaju se niti prevaranti na Internetu, pa se posljednjih dana može uočiti pojačana aktivnost raznih promotivnih akcija i ponuda NFT-ova, digitalnih tokena i sličnih Web3 projekata, koji obećavaju "laku zaradu" i brzi povrat na uloženo.

Sve to vezano je na neki način uz kriptovalute, pa je i posljedice takvih akcija moguće pratiti na blockchainu. Legitimno se oglašavaju

Na oglašivačkoj platformi Google Ads, koja plasira oglase diljem weba, ali i na X-u, primjećuje se vrlo raširena pojava oglašavanja spomenutih projekata, a naivnih je žrtava, kako se čini, sve više.

Samo tokom Božićnih 24 sata kompanija Scam Sniffer, koja ima vlastiti alat za otkrivanje Web3 prevara, prijavila je da je žrtvama s digitalnih novčanika ispražnjeno u protuvrijednosti od 3 miliona američkih dolara, u različitim kriptovalutama, i to upravo putem takvih oglasa.

Njima se pokušava posjetitelje društvenih mreža nagovoriti da se priključe nekom Web3 projektu, pa se na posebnoj stranici tog projekta prijave svojim podacima s digitalnog novčanika (walleta).

Takve stranice obično izgledaju uvjerljivo te izgledom ponekad imitiraju stvarne Web3 projekte.

No, ono što korisnik ne vidi, jest da u pozadini svega vreba malware, identificiran kao MS Drainer.

Isprazniti račun, kako mu i samo ime kaže, njegov je cilj isprazniti bilo koji račun kojem dobije pristup.

Deseci hiljada takvih stranica trenutno postoje na Internetu, a najveći propust u svemu čine X i Google, nedovoljno kvalitetnim filtriranjem prevarantskog sadržaja, koji se kod njih oglašava.

Neki od sličnih "drainera", odnos "iscjeđivača" računa do sada su na prevaru povukli desetke miliona dolara s walleta naivnih korisnika.

Spomenuti MS Drainer samo je ovoga Božića od jednog korisnika izvukao 653, a od drugoga 880 hiljada američkih dolara u raznim altcoinima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti