Najveće digitalno opće dobro: Wikipedia slavi dvadeseti rođendan

15.01.2021. 09:34 / Izvor: Akta.ba
Najveće digitalno opće dobro: Wikipedia slavi dvadeseti rođendan

Sedma najposjećenija stranica na svijetu, Wikipedija sadrži više od 55 miliona članaka na 309 jezika.

Wikipedia je i dalje najveće digitalno opće dobro koje nam je internet omogućio - besplatna "online" enciklopedija, jedan od posljednjih "dinosaura" slobodarskog i participativnog interneta slavi 20 godina postojanja s nekoliko izazova koje mora prevladati.

"Malo čudo" u trenutku trijumfa GAFAM-a, velike tehnološke petorke koju čine Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft i interneta za stvaranje profita", kazao je za AFP povjesničar Remi Mathis, bivši predsjednik udruženja Wikimedia France.

Wikipediju je 15. januara 2001. utemeljio Amerikanac Jimmy Wales u isključivo nekomercijalne svrhe, s mišlju da okupi svo znanje na planetu na jednoj 'online' platformi uz pomoć milijuna dobrovoljaca diljem svijeta koji žele podijeliti svoje znanje.

Uspjeh je bio trenutan. Prva stranica je bila na engleskom, potom je u ožujku 2001. osvanula njemačka i švedska Wikipedija, a ubrzo potom još deset, uključujući francusku, talijansku, kinesku, rusku i katalonsku.

Sedma najposjećenija stranica na svijetu, Wikipedija sadrži više od 55 miliona članaka na 309 jezika.

Sadržaj svake stranice je nezavisan, nema prijevoda već samo originalnih tekstova.

Suprotno od tradicionalnih enciklopedija koje pišu priznati stručnjaci, ovaj zbir znanja kojeg kompiliraju amateri, često anonimni, naišao je na velike kritike i neprijateljski ton iz nekih akademskih krugova.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza