Nakon tri mjeseca

Ljudi u Gazi očajnički traže kraj rata, dok Izrael nastavlja s napadima

30.12.2023. 10:49 / Izvor: N1
gaza

Nakon gotovo tri mjeseca kontinuiranih napada izraelske vojske, mornarice i zračnih snaga, stanovnici Gaze rekli su da su “iscrpljeni” .

Nakon gotovo tri mjeseca kontinuiranih napada izraelske vojske, mornarice i zračnih snaga, stanovnici Gaze rekli su francuskoj novinskoj agenciji AFP da su “iscrpljeni” i da im je potrebno da “borbe odmah prestanu”.

“Dosta je rata! Potpuno smo iscrpljeni. Konstano nas raseljavaju s jednog mjesta na drugo po hladnom vremenu”, rekla je za AFP 49-godišnja Um Louay Abu Khater, koja se nalazi u kampu u gradu Rafahu na južnoj granici.

“Bombe padaju na nas svaki dan i svaku noć. Dok se drugi spremaju za proslavu Nove godine, mi svakog trenutka očekujemo projektile”, dodala je.

Tridesettrogodišnji Ahmed al-Baz rekao je da je 2023. bila “najgora” godina u njegovom životu.

“Bila je to godina razaranja i devastacije”, rekao je.

“Prošli smo kroz pakao i susreli se sa smrću”, dodao je. “Samo želimo da rat završi i da novu godinu započnemo u svojim domovima i da proglase prekid vatre.”

Dvadesetsedmogodišnji Youssef Ahras iz Rafaha rekao je kako se nada da će pregovori između Izraela i Hamasa “zaustaviti krvoproliće… jer je cijena rata veoma visoka”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti